2015-12-08

Облрада вступиться за підприємства Полтавщини проти ДТЕКу

Новообрана Полтавська обласна рада найближчим часом займеться проблемою зростання заборгованості підприємств області в базових галузях – сільському господарстві, ГМК та нафтогазовому комплексі.

До депутатів обласної ради надійшло звернення геофізичних підприємств Полтавщини, щодо несплати вартості наданих послуг найбільшим приватним видобувнім підприємством України – ТОВ "Нафтогазвидобування" – що входить до холдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

За словами співбесідника агентства у облраді, геофізичні підприємства Полтавщини надавали послуги з відстрочкою оплати на 30 днів покладаючись на бездоганну репутацію ДПЕК. Проте після настання терміну оплати, місцеві представники "Нафтогазвидобування" розводять руками i вказують на Київ. 

Мільйонні борги паралізували життя на підприємствах-підрядниках – раптом вони виявилися не в змозі розрахуватися за комплектуючі, пальне, електроенергію та розхідні матеріали, що використали для роботи на замовлення компанії Ахметова. 

Невчасно і неповністю оплачені польові рядовим геофізикам, водіям, допоміжному персоналу, а вони не донесли кошти додому, не сплативши комуналку та інше. Недоотримав кошти і Пенсійний фонд. Загальний борг полтавцям перевалив за 15 мільйонів, з яких тільки державному "Полтавському управлінню геофізичних робіт" ДТЕК заборгував понад 10.

«Якщо "Нафтогазвидобування" не має коштів, то для чого тоді замовляти послуги? Якщо ж це боротьба з Міністерством енергетики у Києві, то навіщо брати в заручники простих людей, які заробляють свій важкий хліб на полтавських підприємствах» – обурюється голова полтавської нафтогазової профспілки Іван Зосіменко.

Матеріали щодо критичної ситуації в розрахунках ДТЕК з геофізичними підприємствами Полтавщини передані на опрацювання в комісію облради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр. За результатами розгляду керівництво облради планує звернутися по допомогу та вплив на підприємство найбагатшого українця до центральних органів виконавчої влади.