2023-09-26

Облаштування локальної мережі спостережних свердловин – вимога часу

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів внесло зміни до Наказу № 97 «Про затвердження форм звітності щодо обліку запасів корисних копалин та інструкцій з їх заповнення». Тепер до звітності мають подаватись дані, що отримані від локальної мережі спостережних свердловин надрокористувача.

Зміни передбачають заповнення річної звітної форми 7-ГР з 01 березня 2024 року виключно в електронному вигляді з помісячними даними та можливістю додавати скан-копії лабораторних хімічних аналізів підземних вод, а також узгодження обсягів видобутку у формі 7-ГР з формою 2-ТП водгосп в частині помісячного видобутку. Також до форми звітування для проведення аналізу додано 13 показників (згідно з Додатком 2 Постанови КМУ № 758), за якими суб’єкти господарювання зобов’язані надавати інформацію Держгеонадрам.

Нові вимоги поширюватимуться на всіх водокористувачів, що здійснюють забір із підземних вод із обсягом видобутку більше, ніж 100 кубічних метрів на добу, які в межах зон санітарної охорони та на прилеглих територіях облаштовують локальну мережу спостережних свердловин, а також на суб’єктів господарювання із дозволами на спеціальне водокористування.

Фахівці Українського інституту інновацій та економіки природних ресурсів мають можливість якісно проводити роботи з проектування та облаштування локальної мережі спостережних свердловин завдяки застосуванню стандарту СОУ 71.1- 43455414-001:2023 ОБЛАШТУВАННЯ  ЛОКАЛЬНОЇ МЕРЕЖИ СПОСТЕРЕЖНИХ  СВЕРДЛОВИН.