2024-07-15

Обговорено інструменти надання фінансової допомоги для нарощування потужностей розподіленої генерації

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з делегацією Європейського банку реконструкції та розвитку на чолі з виконавчим директором представництва ЄБРР в Україні та Молдові Арвідом Тюркнером. 

Сторони обговорили інструменти та особливості надання фінансової допомоги Україні для закупівлі енергогенеруючого обладнання, зокрема напрямки реалізації меморандуму між ЄБРР та Урядом України про виділення 300 млн євро для відповідних цілей.

«Російські атаки завдали значних втрат нашій маневровій генерації. Тому надзвичайно важливо максимально наростити потужності розподіленої генерації для балансування енергосистеми в зимовий період. Встановлення газових турбін та газопоршневих установок – серед наших пріоритетів, і ми вдячні ЄБРР за допомогу і надання фінансової підтримки для реалізації відповідних проєктів», - зазначив Герман Галущенко.

Під час зустрічі наголошувалося на необхідності закупівлі та встановлення обладнання для розподіленої генерації у найкоротші терміни для його введення в експлуатацію до початку зимового періоду.

Особливої  уваги приділено питанню захисту енергооб’єктів та важливості реалізації положень Формули миру, запропонованої Президентом України Володимиром Зеленським, для забезпечення енергетичної безпеки.

Нагадаємо, у червні 2024 року між Урядом України та ЄБРР було підписано меморандум про взаєморозуміння, який передбачає надання екстреної додаткової підтримки для української енергетики обсягом 300 млн євро.