2016-02-01

Норвегія планує наростити видобуток енергоресурсів

Норвегія хоче, щоб інші країни зменшували видобуток нафти та вугілля для покращення світового клімату. Разом з тим, компанії Норвегії планують збільшити видобуток власних видів викопного палива.

«Ми знаємо, що спалення вугілля, нафти та газу буде порушувати Паризьку угоду. Більша частина викопних ресурсів повинна залишатися недоторканою", - сказав Карл Ейрік Шйот-Педерсен, директор норвезької нафтогазової асоціації і колишній міністр фінансів.

Шйот-Педерсен каже, що використовуючи свої ресурси, Норвегія допоможе іншим країнам, таким як Німеччина и Великобританія, скоротити свої викиди вуглецю, оскільки норвезькій газ чистіше, ніж вугілля.

«Якщо Європа замінить вугілля норвезьким газом, то це призведе до зниження викидів парникових газів на 50% для кожної одиниці виробленої енергії. Ми добуваємо газ з низьким рівнем викидів, що може замінити вугілля з високим рівнем викидів», - заявив він цього тижня на зустріч політиків, науковців та бізнесменів з арктичних країн у місті Тромсе, Норвегія.

Незважаючи на домовленості в рамках паризького договору, найбільший європейський виробник нафти і газу має намір наростити добування в деяких найбільш ризикових і екологічно чутливих областях.

Раніше Норвегія видала 56 нових ліцензій для того, щоб 36 компаній проводили розвідку поблизу Лофотенских островів. Ці острови є домом для найбагатших світових запасів тріски.

Національна нафтова компанія Statoil також планує витратити 6 млрд доларів на розробку родовища Кастберг. Це арктична ділянка океану на півночі Норвегії. За оцінками, родовище має до 650 млн барелів нафти.

Екологи кажуть, що країна має один із найвищих ВВП на душу населення у світі, а діє так, ніби паризькі домовленості і недавнє падіння цін на нафту ніколи не траплялись.

"Уряд лицемірно порушує паризький договір. Вони кажуть, що наша нафта чистіша і ЄС потребує нас, а тим часом лобіюють проти жорсткіших законів енергоефективності в Європі. Уряду здається, що ніяких обмежень на норвезьку нафтову промисловість не повинно бути і галузь має тільки розширюватись", - сказав Сильї Лундберг з «Друзі Землі».

Норвегія має намір скоротити викиди на 30% до 2020 року і 40% до 2030 року. Однак, це одна із дуже небагатьох багатих країн, де викиди з 1990 року збільшуються. Держстат (SSB) повідомляють, що викиди вуглецю норвезькою нафтовою промисловістю за 2013 рік збільшились на 27%. А з 1990 року річні викиди зросли на 91%.