2024-07-03

Нігерійська NNPC націлена на збільшення видобутку нафти

Нігерійська державна нафтова компанія NNPC Ltd має намір повернути назад падіння видобутку сирої нафти й замінити партнерів, які не виконують своїх зобов’язань у спільному підприємстві з видобутку, заявив виконавчий директор групи Меле Кіарі, слова якого передає Reuters.

Видобуток нафти в головному африканському експортері впав в останні роки через великомасштабні крадіжки й диверсії, а також вихід великих нафтових компаній, таких як Exxon Mobil і Shell Plc, з наземних родовищ, щоб зосередитися на морській розвідці.

Kyari сказав, що видобуток нафти досяг 2 млн барелів на день (б/д) за останні місяці, додавши, що це не вдалося зберегти, й послався на обмежений доступ до капіталу й бюрократичні затримки, які він пообіцяв вирішити.

«Ми хочемо збільшити виробництво... у нас є запаси, але ми хочемо виробляти», — сказав Кіарі на енергетичній конференції в Абуджі, сказавши, що «будь-якого партнера, який не робить того, що він повинен робити», щоб допомогти збільшити виробництво, буде усуненио від спільних договорів.

NNPC має спільні підприємства й контракти про розподіл продукції з великими нафтовими компаніями, які перекачують близько 70% нігерійської нафти.

Kyari також оголосив про плани заміни застарілих трубопроводів і заснування «клубу спільного використання бурових установок» з партнерами, щоб забезпечити доступ до бурового обладнання. Ця стратегія зазвичай використовується державними нафтовими компаніями в усьому світі.

«Ми продовжуємо говорити про збільшення видобутку, але не можемо гарантувати наявність бурових установок у цій країні. Ми не можемо так продовжувати», — сказав він.