2006-10-13

Неспокійний геолог

Профспілковому лідеру геологів та картографів Півдня України
ЄВГЕНУ  ТРОХИМОВИЧУ  ШЕПЕЛЮ—60

Із 45 років трудового стажу 32 роки Євген Шепель віддав громадській діяльності. Йому ще не виповнилось 30 років, коли було обрано головою профспілкового комітету Харківської геологорозвідувальної експедиції. Через декілька років Євгену Трохимовичу  виявляють довір’я делегати групової профспілкової конференції, обравши його, крім того, заступником голови групового комітету профспілки виробничого геологічного об’єднання “Південукргеологія”, який очолював в той час досвідчений геологорозвідник, ветеран профспілкового руху Владислав Стерліков. І коли 64-річний В. Стерліков виявив бажання піти на заслужений відпочинок в 1995  році, групова конференція задовольняє бажання почесного розвідника надр та обирає Євгена Шепеля головою групкому профспілки. З часом групком перетворюється в територіальний комітет профспілки. В грудні 2005 року він обирається на 4-му з’їзді  галузевої профспілки заступником голови ЦК на громадських засадах. На другий п’ятилітній термін обраний також головою постійної комісії охорони праці ЦК профспілки працівників геології, геодезії та картографії України.

14 жовтня ц.р., на святу Покрову, профспілковому лідеру геологорозвідників Півдня нашої країни, голові Південно-Українського територіального комітету профспілки, заступнику голови ЦК Всеукраїнської галузевої профспілки Євгену Шепелю виповнюється  60  років. Аналізуючи його трудовий шлях, а я знаю його особисто більше 20 років, хочу висловити свою думку про те, що розвідники надр не помилилися в виборі на відповідальну посаду голови профспілкового комітету експедиції в 1976 році. Виходець із багатодітної сім’ї (народився шостим в родині офіцера-прикордонника Трохима Григоровича та Ольги Арсентіївні), вразливий Євген близько до серця сприймав проблеми товаришів по навчанню та по роботі, завжди приходив на допомогу. До того, як вирішив поступити на геологічний факультет Харківського університету, пройшов трудове загартування. Змалку привик до постійних переїздів з прикордонниками із аула в аул на віслюках. Після демобілізації батька сім’я Шепелів переселяється на батьківщину – спочатку в Чернівецьку, Миколаївську область, а потім в Кременчук Полтавської області. В Кременчуці поступає в школу ФЗН, вчиться на токаря. Проходить виробничу практику на славетному оборонному заводі ім. Малишева  в Харкові. Працює в Крюкові бетонщиком   на будівництві заводу литва та штамповок. Закінчує середню школу робітничої молоді в 1966 році та поступає до Харківського університету, на заочне відділення геологічного факультету. В 1969 році поступає на роботу в Харківську геологорозвідувальну експедицію і з того часу все його життя віддане геологічній службі та соціальному захисту колег по праці.

Проявив себе, як  геолог-фахівець. Брав участь у відкритті нових родовищ корисних  копалин: Основ’янського родовища будівельних пісків для виробництва силікатної цегли та бетону, з яких збудовані житлові та промислові об’єкти в м. Харкові та районах області, Тимченівського родовища пісків для будівництва атомної станції, скляних пісків в Сумській та Харківській областях. Проводив геологорозвідувальні роботи на Янценківському родовищі облицювальних гранітів, на базі яких розвідані запаси торію. Є співавтором довідника “Мінерально-сировинна база будівельних матеріалів України”. Проводив польові роботи, обслідування та збір матеріалів для книги “Кольорове каміння України”.   Одночасно активно займався профспілковою роботою. Велику увагу приділяв Євген Трохимович питанням виконання колективних договорів, охороні праці, будівництва житла. За його участю побудовано понад 200 квартир для працівників підприємства, гуртожитки в Білозірській, Кременчуцькій та Криворізькій експедиціях. Майже на всіх бурових було впроваджене трьохразове гаряче гаряче харчування.

Предмет особливої уваги ювіляра - дитячий оздоровчий комплекс “Розвідник надр” в м. Бердянську, на березі Азовського моря. Тут щорічно оздоровлюється біля 2000 дітей. Разом з директором ДОКу, Юрієм Кодрею, керівництвом підприємства створюється лікувальна база в оздоровчому таборі. На протязі  останніх семи років тут функціонують  кабінети ЛФК, УВЧ, КВЧ, лазерної терапії, соляної шахти, вакуумного масажу, аероіонотерапії. Поруч з ДОКом функціонує база відпочинку “Геолог”, де щорічно оздоровлюється 500 чол. В 50 км від Бердянська діє база відпочинку “Геолог Приазов’я”, де також відпочиває стільки ж людей. Стало традицією проводити щорічно в Бердянску  спартакіади всього підприємства, в яких беруть участь представники Білорусії, Національної гірничої академії, міської мерії тощо. На 1-ій Всеукраїнській галузевій спартакіаді  спортивна команда КП ”Південукргеологія” посіла 1-ше місце.

Виконання взаємних зобов’язань по колективним договорам знаходиться під постійним контролем теркому профспілки та його голови Є.Т. Шепеля. За довголітню сумлінну роботу, особистий внесок в розвиток мінерально-сировинної бази  та з нагоди 50-річчя галузевої профспілки Євген Трохимович нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. Крім того, він удостоєний багатьох галузевих та профспілкових нагород. Має нагрудні знаки “Почесний розвідник надр України”, медаль В.І.Лучицького, “Профспілкова  відзнака” ФПУ. На минулих виборах висувався геологами Харківщини кадидатом в народні депутати України.

Євген Шепель — чудовий сім’янин. Разом  з Людмилою Володимирівною, випускницею Київського геологорозвідувального технікуму, виховали дочку Світлану та сина Олега, які вже отримали вищу освіту.

Наш ювіляр в розквіті сил. Має багато ідей, як підвищити ефективність профспілкової діяльності, покращити добробут сімей розвідників надр. В цьому він має однодумців, голів комітетів профспілки експедицій Любов Кириченко, Аллу Дзигуненко, Юрія Волоху, Валентину Зайченко, Віру Солодовнік, Івана Коваленка, головного бухгалтера теркому профспілки Лідію Штефан та інших, ряд господарських керівників, широкий профспілковий актив. І це вселяє надію в майбутнє профспілок і їх лідерів.

Вітаємо Євгена Трохимовича з ювілеєм, від щирого серця зичимо міцного здоров’я, нових успіхів в роботі, родинного затишку та всіляких гараздів.

МИКОЛА КРАВЧУК,
Почесний голова Всеукраїнської профспілки працівників геології, геодезії та картографії, координатор творчої групи ФПУ, заслужений працівник соціальної сфери України.