2020-06-05

Нафтогаз не зміг продати свої проекти в Єгипті

НАК Нафтогаз України не зміг закрити угоду з продажу своїх активів в Єгипті після того, як проти неї виступила Служба безпеки України (СБУ). «А після настання кризи в нафтогазовій галузі, потенційний покупець відкликав свою пропозицію про покупку в зв’язку з форс-мажором», — розповіло НВ Бізнес джерело на нафтогазовому ринку, знайоме з переговорами.

В НАК Нафтогаз України відмовились прокоментувати цю інформацію.

Наш співрозмовник нагадав, що в минулому році була досягнута домовленість про продаж єгипетських активів компанії Apex, одним з акціонерів якої є IFC. Однак в СБУ тоді порахували, що актив має коштувати дорожче. Після цього Кабінет міністрів України відклав прийняття рішення про схвалення угоди.

У грудні минулого року Андрій Коболєв, глава Нафтогазу України в коментарі Радіо НВ повідомляв, що єгипетські активи компанії оцінюються приблизно в $ 100 млн.

За словами джерела НВ Бізнес на нафтогазовому ринку, затримка з прийняттям рішення коштувала Нафтогазу України $80 млн. Тобто оцінка активів через кризу в галузі впала в 5 разів.

Нафтогаз здійснює розвідку і експлуатацію двох нафтогазоносних блоків в східній пустелі Єгипту — South Wadi El Mahareeth і Wadi El Mahareeth. Роботи ведуться на основі концесійних угод, підписаних 7 лютого 2012 року між «дочкою» Нафтогазу, Закордоннафтогаз, урядом Єгипту і державною нафтовою компанією GANOPE. Термін дії концесійних угод становить 28 років.