2017-07-04

Набрали чинності нові правила розробки нафтогазових родовищ України

Набрали чинності нові правила розробки нафтогазових родовищ України, які замінять застаріли радянські документи 70-80-х років.
Нову редакцію, затверджену наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 15.03.2017 р. № 118, опубліковано в «Офіційному віснику України», № 51 від 30.06.2017 р.

Єдині правила розробки нафтових і газових родовищ враховують сучасні реалії нафтогазовидобувної галузі України та містять загальні норми та вимоги щодо користування нафтогазоносними надрами. Ними також встановлено етапи розробки відкритих родовищ вуглеводнів, їхню класифікацію як за обсягом ресурсної бази, так і за видами корисних копалин.

Правила регулюють усі стадії проектування, розбурювання, розробки, вивчення, дорозвідки, облаштування газових, газоконденсатних та нафтових родовищ, видобування вуглеводнів, облік продукції; визначають особливості контролю розробки родовищ, ведення документації під час розробки родовищ, основні положення охорони праці та безпеки під час виконання усіх видів робіт.

Правила регулюють поділ свердловин на категорії як за проектним призначенням, так і за їхніми функціями у процесі розробки родовищ вуглеводнів, встановлюють вимоги щодо випробовування та експлуатації свердловин на усіх стадіях освоєння родовищ.

Документ окреслює весь процес вибору місць розташування, проектування, буріння, випробовування, дослідження, облаштування та експлуатації свердловин.

Уперше згідно з новими Правилами урегульовано процес розробки родовищ, пов’язаних з нетрадиційними скупченнями вуглеводнів, а також родовищ, розташованих на шельфах Чорного та Азовського морів.