2023-02-15

На Київщині створено заказник «Дубовий Яр»

Київська обласна рада у 2022 році оголосила ландшафтний заказник місцевого значення “Дубовий Яр”. Заказник розміщений вздовж південної межі області біля села Ємчиха і займає 26 га. Ініціаторами створення заказника є Михайло Бобир та Роман Титикало.

Попри історичну назву, територія заказника – це приклад гарно збереженого лучно-степового комплексу, що відповідає типу оселищ Е1.2 Резолюції 4 Бернської Конвенції, тут переважають різнотравно-злакові угрупування. На західних схилах урочища зберігся типчаково-ковиловий степ.

У заказнику наявні популяції багатьох рідкісних рослин: ковил волосистої і пірчастої, горицвіту весняного, крокусу сітчастого, астрагалу шерстистоквіткового, що занесені до Червоної книги України. Зростають тут і регіонально рідкісні види для Київської області: гіацинтик блідий, анемона лісова та ломиніс цілолистий. Більшість цих видів Київській області зустрічаються буквально в 1-2 місцях.

Створення об’єктів природно-заповідного фонду передусім потрібно там, де досі збереглись популяції рідкісних видів. Інакше зберегти їх від оранки або забудови неможливо. Цей заказник є одним з найбагатших в області на рідкісні види, і ми раді, що створити його вдалось швидше, ніж його б розорали. Але сотні не менш цікавих місць досі залишаються без захисту в різних областях.

Їх знищують фермери, розорюючи степові схили, або лісівники, що для збільшення формальної статистики лісистості висаджують у них чужорідні види дерев. Протягом 2020-2022 років Українською природоохоронною групою було подано близько 50 клопотань про створення нових заказників на десятках тисяч гектарів унікальних природних територій. Усі вони були схвалені в Міндовкіллі, але лише одиниці були оголошені. За 2022 рік велика кількість заповідних територій в Україні була повністю знищена.