2015-12-10

Мінприроди: Наша мета - збільшити показник територій, які мають природоохоронний статус, до середньоєвропейського рівня

Відповідальність за формування та впровадження національної екологічної політики лежить на Міністерстві екології та природних ресурсів і  його завданням є  домогтися того, щоб ця політика мала інтегрований характер, щоб відображалася в усіх сферах суспільного життя і у всіх галузях господарства. Про це сьогодні під час публічного звіту Уряду зазначив т.в.о. Міністра екології та природних ресурсів Сергій Курикін.

«Ми високо цінуємо той командний дух, який сьогодні існує в складі урядові  команди, в складі Кабінету Міністрів, і ми відчуваємо  взаємопідтримку, взаєморозуміння і це той чинник, який  сприяє вирішенню питань,  які стоять перед Урядом в цілому, так і зокрема Міністерством», - підкреслив Сергій Курикін.

Він, зокрема, підкреслив, що на сьогодні Міністерство поставило перед собою амбітне завдання: збільшити показник територій, які мають природоохоронний статус, до середньоєвропейського рівня. Так, він наголосив, що обсяг заповідних територій є важливим чинником для  захисту довкілля і на сьогодні в Україні показник територій,  які мають природоохоронний статус, є дуже низьким – лише 6%.

«І наше завдання амбітне, але виконуване: щоб цей показник піднявся до середньоєвропейського рівня, скажімо, до 20%. Виконуючи це завдання ми, зокрема, вже подали до Кабінету Міністрів три проекти  указів  Президента щодо розширення територій та об’єктів природно-заповідного фонду у Волинській, Дніпропетровській, Київській, Луганській, Миколаївській, Тернопільській, Черкаській, Херсонській та Хмельницькій областях», - повідомив він і додав, що мова йде про розширення територій вже існуючих об’єктів.

Крім того, за словами Сергія Курикіна, актуальним залишається проект створення Чорнобильського радіаційного екологічного біосферного заповідника, який буде створений на території Чорнобильської зони і займатиме приблизно 226 тис. га.

Також  т.в.о. Міністра екології та природних ресурсів проінформував, що відомство працює відкрито та прозоро у всіх питаннях. Це, зокрема, видно по кадровій політиці. «Ми запровадили практику гласного, відкритого відбору на посади, скажімо, директорів національних парків. Перебіг конкурсного відбору, співбесіди транслюються в Інтернеті», - повідомив він.