2017-06-19

Міненерговугілля планує провести аудит даних для забезпечення більшої прозорості та відкритості

У Міненерговугілля проведено  зустріч з представниками USAID, проекту TAPAs та DiXi Group з метою обговорення питання щодо аудиту даних у Міністерстві.

 В.о. державного секретаря Ю. Підкоморна зазначила, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України оперує даними, від яких залежить безпека країни, життя людей, розвиток економіки, тому від оприлюднення даних залежить довіра громадськості до Міненерговугілля як органу влади. 
 
Також Ю. Підкоморна  наголосила, що відкритість та прозорість є пріоритетом і для Міністра Ігоря  Насалика, і в роботі Міненерговугілля в цілому. Про це свідчить той факт, що Міненерговугілля за підсумками рейтингового оцінювання посіло перше місце серед міністерств за відкритістю та прозорістю у роботі. «Міністерство готове і надалі відкривати дані з питань роботи енергетичного сектору»,- наголосила Ю.Підкоморна.
 
Також поінформувала, що з осені 2016 року щомісяця на системній основі проводяться зустрічі Міністра Ігоря Насалика з експертами Реанімаційного Пакету Реформ у  межах співпраці з Урядово-громадською ініціативою «Разом проти корупції»,  під час яких обговорюються в тому числі й питання відкритих даних. Також працює спільна Робоча група експертів і фахівців Міністерства, завданням якої є забезпечення ефективного та прозорого здійснення публічних закупівель та запобігання проявам корупції. У межах такої співпраці у січні 2017 року була розпочата публікація статистики у форматі відкритих даних, створено відповідний окремий розділ на сайті Міністерства. Планується також створення нового сайту, в якому передбачені ширші можливості для публікації таких даних.
 
Водночас Ю. Підкоморна зазначила, що Міненерговугілля для більш якісної роботи в цьому напрямку потребує методичних рекомендацій щодо організації роботи, щоб збір великої кількості інформації не потребував великої кількості людей і часу, а використання інформації було зручним і автоматизованим.
 
Під час зустрічі обговорено формат співпраці щодо проведення внутрішнього аудиту даних в Міністерстві за сприяння представників USAID, проекту TAPAs та DiXi Group, які мають значний досвід у цій сфері.

За підсумками зустрічі домовились, що роботу розпочнуть уже з липня цього року.