2020-06-10

Міненерго має намір підписати УРП з видобутку вуглеводнів на початку липня

Процес підписання договорів з переможцями конкурсів на розробку вуглеводнів на підставі угод про розподіл продукції (УРП) завершиться на початку липня.

Про це повідомили в Міністерстві енергетики України.

“Практично мало не кожен день проходять інтенсивні робочі зустрічі з обговорення умов договорів. Ми розраховуємо, що за винятком двох договорів у встановлений законодавством термін – 7 липня цього року, – ми прийдемо до успішного фінішу”, – сказав заступник міністра енергетики Юрій Бойко в під час онлайн-зустрічі, організованій Energy Club у вівторок.

За його словами, в даний час під питанням знаходиться підписання договорів щодо двох ділянок – Варвинської та Русанівської.

“Під питанням Варвинська ділянка, яка швидше за все буде заблокована через позов “Нафтогазу” щодо визначення переможця конкурсу по цій ділянці. Також мова йде про Русанівську ділянку, де переможцем було визнано ПрАТ “Укрнафтобуріння”. Компанія вийшла з переговорного процесу, мотивуючи це об’єктивним фактом, від якого нікуди не дінешся – зміною цінових індикативів на ринку природного газу”, – уточнив Бойко.

Заступник міністра додав, що в даний час також обговорюються умови проведення нового конкурсу щодо вуглеводневої ділянки “Дельфін” на шельфі Чорного моря.

“Швидше за все, новий конкурс буде. Умови його проведення в даний час дискутуються, в тому числі з “Нафтогазом”. Думаю, що нам потрібно трохи часу для того, щоб визначитися з опцією участі державної компанії в якості потенційного партнера і як наслідок включенням обов’язкового державного партнера в умови конкурсу. протягом двох тижнів ми фіналізуємо дискусію з цього питання з “Нафтогазом”, – додав Бойко.

Як повідомлялося, в кінці 2018 року Кабмін ухвалив провести 12 конкурсів з розробки вуглеводневих ділянок на підставі УРП.

Нагадаємо, на початку липня 2019 року уряд схвалив результати УРП-конкурсів щодо дев’яти вуглеводневих ділянок: “Укргазвидобування” (УГВ) в союзі з канадською Vermilion здобуло перемогу по Балаклійській та Іванівській ділянках, УГВ – по Берестянській і Бузовській, “Укрнафтобуріння” – по Русанівській, американська Aspect Energy – по Варвинській, “ДТЕК” – по Зінківській, “Гео Альянс”- по Софіївській,”Західнадрасервіс” – по Угнівській.

OilPoint писав, що уряд затвердив ЕР UKRAINE BV (Нідерланди, (“дочка” чеської EPH Group) переможцем конкурсів на Грунівській і Охтирській вуглеводневих ділянках, а York Energy (UK) Holdings Limited (Великобританія, “дочка” американської Alpha Energy) – на Ічнянській ділянці.

Також OilPoint повідомляв, що Кабінет міністрів 12 квітня 2019 року оголосив конкурс на розробку вуглеводнів в межах ділянки “Дельфін” на шельфі Чорного моря на умовах УРП. Заявки на участь подали чотири компанії: американська Trident Acquisitions Corp, американська Frontera Resources Corporation, якій належить ініціатива про розробку ділянки “Дельфін” по УРП, підконтрольне Державній нафтовій компанії Азербайджанської республіки (SOCAR) Caspian Drilling International Ltd. і одна з найбільших приватних газодобувних компаній в Україні “Укрнафтобуріння”.

У вересні Кабмін скасував свою ж постанову про запуск УРП-конкурсу з шельфового ділянці “Дельфін.