2015-12-25

Корупційні схеми у видобутку не обов’язково вимагають участі топ - керівництва країни - експерти

25 грудня аналітичний центр DiXi Group презентував дослідження «Ігри газових престолів: «схеми» у видобутку газу», де наведено корупційні схеми, які використовувались роками в Україні для відмивання коштів у видобувній галузі, а також індикатори попередження корупції, які здатні запобігти поверненню подібних способів збагачення.

За словами президента аналітичного центру DiXi Group Олени Павленко, більшість схем, які діють в українському енергетичному секторі написані освіченими людьми і для того, щоб в них розібратися потрібно довго «розплутувати клубки». Однак, це робити необхідно, оскільки інакше неможливо побачити «дірки» у законодавстві, які дають можливість використовувати корупційні схеми.

«Найчастіше схеми у видобутку є напівлегальними, тобто вони не прямо суперечать законодавству. Мета дослідження – запропонувати, як закрити законодавчі «дірки» та зробити справді чесний регуляторний та законодавчий фон», відзначила Олена Павленко.
 
За її словами, у дослідженні було виокремлено три етапи:

1) етап відбору родовища: як можна приватній компанії або в співпраці з державною компанією забрати перспективне родовище;

2) приватна компанія володіє родовищем або використовує його разом із державно компанією: як можна відповідну ситуацію використати для того, щоб маніпулювати чи зменшувати надходження коштів до державного бюджету;

3) відбирання родовищ: яким чином можна впливати на приватну компанію, якщо раптом комусь захотілося заволодіти її родовищем.
 
Президент DiXi Group також наголосила, що одним з важливих результатів дослідження було те, що часто корупційні схеми не обов’язково вимагають участі топ - керівництва країни.

«Корупційну схему можна зробити на середній ланці чиновників, керівництва державної та приватної компаній», відзначила Олена Павленко.

Дослідження здійснене аналітичним центром DiXi Group за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в рамках проекту "Розробка системи моніторингу ключових показників для виявлення корупції у сфері видобутку енергетичних ресурсів".