2018-12-19

Компанія Nafta планує інвестувати майже 200 млн доларів у видобуток природного газу в Україні

Потужні транснаціональні компанії планують інвестувати сотні мільйонів євро в модернізацію і розвиток нафтогазових родовищ України. І першим за багато років серйозним іностарнним інвестором, який виходить на вітчизняний ринок вуглеводнів є словацька компанія Nafta. Про це було сьогодні заявлено на прес-конференції керівництва даної фірми.

"Промислово-енергетичний Холдинг EPH не перший рік працює в Україні. Ми вивчили практично всю територію країни і прийшли до висновку, в найближчі 5 років зможемо ефективно інвестувати 200 млн. доларів в українські газові родовища. Безпосередньо організацією і виконанням робіт з пошуку і видобутку газу займеться наша дочірня словацька компанія Nafta, яка успішно працює в західному регіоні країни вже 5 років", - заявив журналістам проект-менеджер холдингу EPH Роберт Бунділ.

За словами Р.Бунділа мова йде про гарантовані інвестиції в розробку Юзівського родовища. Бізнесмен нагадав, що сьогодні в першій половині дня Кабінет міністрів України на своєму засіданні схвалив передачу 90% прав і обов'язків ТОВ "Надра Юзівська" в угоді про розподіл продукції (УРП) по Юзівському майданчику (Харківська та Донецька обл.) на користь компанії Yuzgaz B.V. (Нідерланди) з інвестором-оператором проекту в особі словацької компанії Nafta. Згідно з пояснювальною запискою до проекта урядового розпорядження, Nafta надала гарантію 100% забезпечення зобов'язань Yuzgaz, та покриє фінансування пошукових робіт на суму $ 200 млн (буріння не менше 15 свердловин).

У свою чергу директор представництва Nafta в Україні Любомир Копчик (Nafta RV) підкреслив, що в своїй роботі з видобутку вуглеводнів компанія займеться не тільки розвідкою нових майданчиків, але і реконструкцією і відновленням старих свердловин, кількість яких становить 47 об'єктів. При цьому будуть використовуватися передові світові технології, працювати з якими будуть, в основному, українські фахівці.

"Ми однозначно розраховуємо на залучення до робіт як місцевих фахівців, так і українські фірми. Йдеться про створення сотень нових робочих місць. А всього на наших об'єктах будуть працювати не менше 80% місцевих фахівців. Як результат: наповнення місцевих бюджетів через оподаткування", - зазначив Л.Копчик.

У свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула зазначив, що вихід на український інвестиційний ринок такого серйозного представника центральноєвропейського бізнесу, як холдинг ЕРН і її "дочки" Nafta, є прекрасним прикладом для інших потенційних інвесторів.

"Більше чотирьох років ми підтримуємо курс українського уряду на збільшення власного видобутку газу. У тій ситуації, в якій сьогодні знаходиться ваша країна прихід серйозного європейського капіталу тільки посприяє зростанню енергетичної незалежності України", - резюмував Радек Матула.

Як зазначила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Наталія Бойко, на засіданні Уряду сьогодні був зроблений важливий крок в напрямку енергонезалежності! Крок назустріч новим інвестиціям. Затверджено конкурсні умови для 12 нових проектів щодо укладення угод про розподіл продукції. Україна розраховує залучити більше 50 млрд грн до видобутку вуглеводнів в результаті укладення майбутніх угод.

"Конкурси будуть проведені з максимальною прозорістю. Для підвищення прозорості була включена норма, яка зобов'язує заявників розкривати не тільки інформацію про своїх учасників, але і фактичних кінцевих бенефіціарів ... Конкурсні умови передбачають мінімальний обсяг інвестицій, перелік і термін проведення робіт на ділянці, основні критерії розподілу продукції і особливості умов угоди з боку держави" , - підкреслила Н. Бойко.

Чиновник особливо підкреслила, що таким чином, в 2019 році держава запропонує інвесторам на аукціонах і конкурсах понад 40 нафтогазових ділянок загальною площею понад 20 тис. кв.км.

Довідково:

Нафтогазовидобувна компанія Nafta є лідером в області дослідження і видобутку вуглеводнів в Словаччині з більш ніж 100-річним досвідом роботи. Підприємство займається пошуком і видобутком газу і нафти, застосовує провідні сучасні технології в своїй роботі. За час свого існування Nafta пробурила понад 3 тис свердловин в Віденському і Східно-Словацькому басейнах. Компанія має потужності для зберігання 2,74 млрд куб. м природного газу.

В Україні Nafta з 2016 року реалізує спільний проект з американською компанією Cub Energy Inc. з пошуку і видобутку газу в Закарпатській області. За два роки Nafta здійснила сейсмічні дослідження і в цьому році почала буріння трьох пошукових свердловин.

Управління словацької Nafta, 29% якої належить державі, здійснюється інфраструктурним підрозділом EPIF, який на 68% належить центрально-європейському енергетичному холдингу EPH.