2015-01-23

Профільний комітет ВР не підтримує підвищення ставки плати за користування надрами

Законопроектом (реєстр. № 1493) пропонується до 01.01.16 ставки плати за користування надрами для руд (крім уранових) збільшити на 20%, а для залізної руди - зменшити на 25%, для вуглеводнів – збільшити до 14,3 %, ввести ставки для вугілля і торфу від 0,75 до 1,5 %, а на всі інші встановити на рівні 6%. При цьому передбачається, що збільшення зазначених ставок оплачуватимуться її кінцевим споживачем, в тому числі через відповідні ціни і тарифи на енергоресурси для населення.

Як зазначалося під час обговорення, до законопроекту не надано економічного аналізу впливу збільшення цих ставок на попит по кожному виду корисних копалин.

Члени Комітету також наголосили, що хоча ідея приведення розмірів плати за користування надрами у відповідність до реальних умов господарювання заслуговує на підтримку, проте запропонований авторами підхід є невиправдано спрощеним. За словами учасників обговорення, законопроект не містить відомостей щодо спрямування на розвиток сфери надрокористування коштів, які пропонується додатково залучити до державного бюджету. Також у документі відсутні обґрунтування запропонованих змін розмірів ставок для різних видів корисних копалин і фінансово-економічні розрахунки впливу запропонованих змін на показники бюджету.