2016-08-29

Керівник Держгеонадр зустрівся з канадським експертом з питань енергетики

Нещодавно т.в.о.голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін зустрівся з Полом Ференсовічом, представником Alberta Energy Regulator (Канада). Ключовою темою зустрічі стало питання відкриття геологічної інформації та спрощення дозвільних процедур в Україні.

«Ми прекрасно розуміємо важливість оцифрування геологічних даних та створення інтерактивних карт та каталогів. Тому на цьому робимо акцент. Це дуже велика проблема, коли приходить інвестор в Україну та не знає, де знайти йому потрібну інформацію. Справа в тім, що ще з радянських часів геологія була вкрай закритою галуззю і ми до цих пір з труднощами шукаємо певні дані. Що ж тоді говорити про інвестора?», - пояснює керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

За його словами, команда Служби зараз націлена повністю відкрити геологічну інформацію, а також спростити дозвільну процедуру для надрокористувачів.

«Тепер узгодженнями займається наша Служба. Раніше надрокористувачу на погодження з місцевими органами влади та Мінприроди йшло в кращому випадку два роки. Зараз ми цей термін скоротили до півроку і інвестор не займається узгодженням сам. Таким чином ми скоротили термін та прибрали корупційну складову. Ми націлені не збавляти темпи реформування галузі», - зазначив Микола Бояркін.

Результатом зустрічі стала домовленість про плідну співпрацю між канадськими та українськими експертами та напрацювання відповідного меморандуму.

«Ми зацікавлені у співпраці з Україною, і розглядаємо її як стратегічного партнера в геологічній галузі. На нараді було наголошено на важливості розвідки, видобутку нафти і газу та нормативно-технічної співпраці між Україною та Канадою, зокрема потенційного сприяння з боку AER. Ми визнаємо стратегічне значення українських реформ, про які говорив керівник Держгеонадр і готові запропонувати свою участь у вирішенні низки технічних питань.  Я впевнений, що наша співпраця принесе результат, бо це є на меті в обох сторін», - розповів Пол Ференсовіч. 

До слова, це була підготовча зустріч перед візитом до Києва керівника AER Джима Елліса, які запланований на осінь.