2024-04-19

«ЙЕ Енергія» оскаржила у суді штраф у 1,7 млн грн від НКРЕКП

Компанія «ЙЕ Енергія» у суді оскаржила рішення НКРЕКП щодо штрафних санкцій у розмірі 1,7 млн грн. Відповідне рішення прийняв Київський окружний адміністративний суд у справі №640/9894/22, Регулятор може подати апеляційну скаргу.  Про це повідомили в ExPro Electricity Weekly, що доступний за підпискою. 

«Визнати протиправною та скасувати постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 01 грудня 2021 року № 2428», - йдеться в рішенні.

Як зазначено в матеріалах справи, на підставі отриманої від ДП «ОПЕРАТОР РИНКУ» інформації, щодо перевищення обмеження у 10% від зареєстрованих обсягів купівлі електричної, що може свідчити про недотримання учасниками РДН та ВДР вимог закону, НКРЕКП проведено позапланову невиїзну перевірку «ЙЕ Енергія», за наслідками якої складено акт від 09.11.2021 №581. Позивач (ред. - компанія-енергопостачальник) вважає, що відомості викладені у зазначеному листі не відносяться до підстав визначених законом для прийняття рішення про проведення позапланової невиїзної перевірки, виходячи з цього факт проведення перевірки є протиправним, постанова, прийнята за наслідками такої перевірки підлягає скасування. Крім того, оскаржувана постанова не містить посилань на обставини порушення ТОВ «ЙЕ Енергія» будь-яких прав та охоронюваних законом інтересів ДП «ОПЕРАТОР РИНКУ», та документів, що підтверджують таке порушення.

«Також позивач вказує, що при визначенні штрафних санкцій відповідачем постановлено накласти на позивача максимальний штраф у розмір 1 700 000 грн., у той же час на інших суб`єктів господарювання у рамках проведених перевірок з таких же підстав, накладено мінімальний штраф у розмірі 85 тис грн., що свідчить про упередженість на необ`єктивність під час прийняття оскаржуваного рішення відповідачем», - йдеться в рішенні суду.

«В оскаржуваній постанові відповідач не оцінив серйозність і тривалість правопорушення, наслідки правопорушення для інтересів ринку електричної енергії та учасників ринку, пом`якшуючі та обтяжуючі обставини, тобто не виконав вимог ч. 5 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» не обґрунтував застосування санкції саме у максимальному розмірі, який складає в даному випадку 1.700.000 грн, та є суттєвим», - вказали в адміністративному суді.

Апеляційна скарга на рішення суду може подаватись до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Довідка ExPro, компанія «ЙЕ Енергія» входить в Групу ДФ бізнесмена Дмитра Фірташа.