2016-05-06

Іран та Південна Корея оголосили про співпрацю в газовій сфері

Іран і Південна Корея оголосили про укладання нових нафтогазових угод щодо співпраці в нафтовій і газових сферах під час візиту делегації президента Південної Кореї в Тегеран. Але, мабуть, найбільш вагомим досягненям було укладання двостороньої угоди у сфері морської економіки Кореї: Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering близький до підписання угоди на суму 1,1 млрд доларів на будівництво п’яти самопідйомних бурових установок для іранської фірми.

Такі контракти як правило супроводжуються затримками або уточненнями. Відповідну новину вітають кредитори та зацікавлені сторони, зокрема Korea Development Bank (KDB) та Експортно-імпортний банк Кореї (KEXIM). Корейські фінансові регулятори сказали, що їм, можливо, доведеться втрутитися в рекапіталізацію банків державного розвитку для того, щоб сприяти реструктуризації проблемних суднобудівників країни.

Енергетичні компанії Південної Кореї намагаються встановити ділові відносини з Іраном. У Тегерані Національна іранська нафтова компанія (NIOC) і Korea Gas Corporation (KOGAS) оголосили про підписання Меморандуму про взаєморозуміння з метою дослідження розвитку газового родовища Balal. Також, сторони уклали угоду на купівлю іранського скрапленого газу, а також на будівництво підводного газопроводу в Оман.

Директор NIOC Рокходін Джаваді заявив, що KOGAS проводитиме технічні дослідження, а потім представить свої пропозиції до NIOC по розробці проекту Balal; пропозиції будуть також включати в себе можливість використання газу з родовища для виробництва скрапленого природного газу (СПГ ) .