2024-04-16

Іран нарощує експорт нафти, покладаючись на плавучі сховища

Хоча видобуток нафти в Ірані майже не змінився, країна змогла збільшити експорт нафти, продавши мільйони барелів із плавучих сховищ протягом І кварталу 2024 року, повідомляє видання Iran International.

Видобуток нафти зріс лише на 18 тис. барелів на день (б/д) у І кварталі року – до 3,188 млн б/д – порівняно з останнім кварталом, що вказує лише на 0,5% зростання квартального експорту, згідно з даними ОПЕК.

З літа минулого року зростання видобутку нафти в країні різко сповільнилося.

Завдяки продажу десятків мільйонів барелів із плавучих сховищ експорт нафти з Ірану значно зріс у І кварталі 2024 року – до 1,5 млн б/д, згідно з оцінками Kpler, який надає дані про глобальні рухи товарів у реальному часі.

Після того, як Сполучені Штати запровадили санкції проти експорту нафти з Ірану 2018 року, експорт нафти з країни скоротився з 2,6 млн б/д до 330 тис. б/д до кінця 2019 року, що призвело до накопичення близько 110 млн барелів непроданої нафти як на воді, так і на суші.

Однак під час дії адміністрації президента Джо Байдена Ісламська Республіка змогла збільшити експорт нафти до своїх єдиних клієнтів: Китаю й Сирії.

Минулого року, наприклад, Іран експортував близько 1,3 млн б/д сирої нафти й газового конденсату, що на 48% більше, ніж попереднього року, з яких 95% пішли на китайські незалежні малі нафтопереробні заводи (НПЗ), які називаються «чайниками».

Старший експерт Kpler повідомив Iran International, що в січні-березні 2024 року обсяг досяг 1,5 млн б/д.

Дані Kpler вказують на значне зростання експорту нафти з Ірану протягом першої половини 2023 року з подальшим невеликим падінням у другій половині року. Потім у І кварталі 2024 року експорт знову пожвавився, хоча дані ОПЕК свідчать лише про незначне збільшення рівня виробництва.

Значне квартальне збільшення експорту на 140 тис. б/д, попри зростання видобутку лише на 18 тис. барелів у І кварталі 2024 року, можна пояснити продажем Іраном понад 16 млн барелів із плавучих сховищ протягом січня-березня 2024 року.

Процес транспортування нафти з Ірану в Китай зазвичай займає близько трьох-чотирьох тижнів.

Згідно зі статистикою Kpler, плавучі сховища нафти в Ірані скоротилися з 26,5 млн барелів на початку грудня 2023 року до 10 млн барелів на початку лютого 2024 року.

Статистика показує, що в середині квітня рівень плавучих сховищ Ірану подвоївся до 30 млн барелів порівняно з рівнем на початку березня.

Хоча статистичних даних про видобуток і експорт нафти в Ірані у квітні немає, значне зростання обсягів зберігання в плавучих сховищах вказує на те, що експорт нафти з Ірану, ймовірно, знизився протягом цього місяця.