2012-10-31

Інформація про перебування української делегації Держгеонадр України у Москві 23–28 жовтня 2012 року

На запрошення Керівника Федерального агентства з надрокористування Російської Федерації (Роснадра) О.П. Попова, делегація Держгеонадр України прийняла участь у роботі VІІ Всеросійського з’їзду геологів і ХVІ сесії Міжурядової ради з розвідки використання та охорони надр СНД (Міжурядрада).

У роботі з’їзду від України взяли участь: заступник Міністра екології та природних ресурсів України Д.Д. Мормуль, представники Держгеонадр України - Голова О.А. Проскуряков, директор Департаменту організаційно-аналітичної та кадрової роботи В.О. Дудінов, заступник директора Департаменту геології М.В. Гейченко, а також директор УкрДГРІ С.В. Гошовський, директор ДГП «Геолекспертиза» М.В. Ткаченко, голова Спілки геологів України П.О. Загороднюк і його заступник Л.Ф. Гафич. З’їзд проходив у, так би мовити, два етапи: у перший день (24 жовтня) відбулось пленарне засідання у Державному Кремлівському палаці; у два наступні дні (25 і 26 жовтня) відбувались засідання круглих столів (Центр міжнародної торгівлі).

Під час пленарного засідання виступили Міністр природних ресурсів і екології Російської Федерації С. Донськой, Керівник Роснадра О. Попов, почесні гості та учасники з’їзду.

Круглі столи проводились за такими тематиками:

• Державна політика і національна сировинна безпека у сфері геологічного вивчення надр і відновлення мінерально-сировинної бази Росії – стан, проблеми та стратегія розвитку;
• Регіональне геологічне вивчення надр території Росії – стан та перспективи розвитку;
• Основні проблеми нафтогазової геології. Стан ресурсної бази вуглеводневої сировини Росії і перспективи її розвитку;
• Стан сировинної бази твердих корисних копалин і перспективи її розвитку;
• Підземні води, регіональне гідрогеологічне вивчення і моніторинг стану;
• Стан і проблеми геологічної галузі Росії (організаційно-правова структура, фінансово-економічне, технічне, кадрове і соціальне забезпечення, професійні громадські об’єднання.

З’їзд геологів всебічно розглянув і оцінив сучасний стан геологічної науки і практики, організаційні, технологічні та інші проблеми, визначив шляхи їх вирішення. Всі зазначені питання важливі та актуальні для геологічної галузі України, їх розв’язання практично неможливе в ізоляції від міжнародної геологічної спільноти.

На ХV сесії Міжурядради, яка відбулась у вересні 2011 року у Киргизії, місцем проведення наступної сесії була визначена Арменія. Проте, у перший половині 2012 року арменська сторона повідомила про неможливість проведення сесії у 2012 році на своїй території. У телефонному та інтерактивному режимі приймаючою стороною була визначена Російська Федерація, а проведення ХVІ сесії було приурочене до VІІ Всеросійського з’їзду геологів. В роботі сесії прийняли участь повноважні представники геологічних служб 8-ми держав та Виконкому СНД. До складу української делегації увійшли Голова Держгеонадр України О.Проскуряков, заступник директора Департаменту геології М.Гейченко і директор УкрДГРІ С.Гошовський. О. Проскуряков у своєму виступі розповів про зміни, які відбулись у вітчизняній геологічній галузі, найбільш знакові події останнього часу (в тому числі про міжнародні тендери з отримання спеціальних дозволів на геологічне вивчення Юзівської, Одеської та Скіфської площ), про законодавчу базу у галузі геологічного вивчення та використання надр і головні завдання новоутвореної Геологічної служби. М. Гейченко детально зупинився на стані виконання проектів Перспективного плану спільних робіт, що виконуються в рамках Міжурядради. Учасники засідання погодились з пропозиціями української сторони, спрямованими на підвищення ефективності і повноцінного завершення робіт деяких з проектів, на розширення прикордонного співробітництва. Цікавою була інформація про участь Росії у арктичному циркумполярному проекті, про результати робіт з геологічного вивчення континентального шельфу (проект «Арктика 2012»), а також про проведення міжнародної олімпіади юних геологів. По останньому питанню Головою Держгеонадр було дано усне доручення щодо щорічної участі української делегації у олімпіаді юних геологів і підготовці до проведення зазначеного заходу у найближчі роки на території України.

Протокол ХVІ сесії Міжурядової ради з розвідки використання та охорони надр

Державна служба геології та надр України