2014-07-10

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА щодо важливих проектів нормативно-правових актів, розроблених Держгеонадрами України

1. З метою зменшення кількості дозвільних документів, приведення затвердженого Урядом Положення про порядок розпорядження геологічною інформацією у відповідність до Митного кодексу України та створення сприятливого клімату для інвестицій у сферу надрокористування Держгеонадрами України розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про порядок розпорядження геологічною інформацією» [21.12 Kb] (cкачувань: 7). Проектом пропонується виключити необхідність отримання висновку експертної комісії Держгеонадра для можливості експорту геологічної інформації. Зазначені зміни дозволять оптимізувати в Україні користування геологічною інформацією.
На сьогодні проект погоджується з Міністром екології та природних ресурсів України.

2. Моніторинг та наукове супроводження виконання особливих умов користування надрами, передбачених дозволом та угодою про умови користування надрами (далі - моніторинг) здійснюються на виконання пункту 26 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615, та відповідно до Положення про проведення моніторингу та наукового супроводження надрокористування, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 11.03.2013 № 96, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 27.03.2013 за № 500/23032 (далі - Положення).
Моніторинг є важливою суто науковою процедурою для допомоги надрокористувачам у дотриманні вимог з раціонального надрокористування, охорони надр при виконанні програми робіт, постійного надання їм науково- методичних рекомендацій для вибору найбільш ефективних та безпечних для навколишнього природного середовища методів користування надрами.
Щоб підвищити ефективність моніторингу в тих сферах надрокористування, де він найбільш необхідний, та для покращення умов ведення господарської діяльності Держгеонадрами України розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами», згідно з якими обов’язок проведення моніторингу визначається для родовищ корисних копалин лише загальнодержавного значення, а також встановлюються вимоги щодо періодичності його проведення відповідно до ступенів ризику від провадження господарської діяльності певних надрокористувачів.
На сьогодні проект погоджується з Міністром екології та природних ресурсів України.

3. На сьогодні Держгеонадрами України активно приймається участь у опрацюванні розробленого Мінприроди України проекту наказу «Про затвердження Правил розробки нафтових і газових родовищ», що встановлює основні вимоги до розробки родовищ нафти і газу, регламентує відносини, що виникають під час користування нафтогазоносними надрами та містить вимоги до дослідно-промислової та промислової розробки родовищ, технології спорудження свердловин, облаштування промислових споруд з урахуванням вимог безпеки населення, навколишнього природного середовища та майна.
На сьогодні дуже важливим є нормативне регулювання розробки нетрадиційних вуглеводнів, особливо для зацікавлених у таких родовищах іноземних інвесторів. З цією метою Держгеонадрами України було утворено робочу групу з фахівців апарату та державних підприємств її сфери управління, якою опрацьовано проект Правил, в тому числі за участі інвесторів. Результати проведеної роботи дозволили підготувати прийнятну редакцію Правил з включенням по тексту як окремих норм, так і цілого розділу, що регулюють особливості геологічного вивчення і розробки родовищ (покладів) саме нетрадиційних вуглеводневих систем.
На сьогодні проект погоджується з Міністром екології та природних ресурсів України.

4. Держгеонадра України як спеціалізований орган у сфері геологічного вивчення та використання надр приймає участь у підготовці проекту нової редакції Кодексу України про надра. Проект врегульовує порядок надрокористування в Україні та містить чимало новацій - зокрема, пропонує перейти від чинної системи отримання спецдозволів на користування надрами (як документів дозвільного характеру) до укладення договорів про використання надр, ввести право користування надрами у цивільний оборот, запровадити замість аукціонів з продажу права користування надрами процедуру проведення конкурсу, що відповідно змінить основні критерії для вибору переможця, тощо.
Зокрема, на сьогодні у цьому напрямку Держгеонадра надає пропозиції головному розробнику - Мінприроди України, створила спеціальну робочу групу, залучає до її роботи фахівців та представників інвесторів, співпрацює з інститутами громадянського суспільства. Це дозволить забезпечити комплексне опрацювання проекту та надання пропозицій Мінприроди України та у кінцевому результаті, відповідно до доручень Кабінету Міністрів, сприятиме його поданню міністерством до Уряду з метою внесення до Верховної Ради.

5. Держгеонадрами України згідно ухвалених Урядом рішень приймається участь у процесі децентралізації владних повноважень у системі виконавчої влади. Зокрема, підготовленим Держгеонадрами України проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України у сфері користування надрами» [32.66 Kb] (cкачувань: 3) запропоновано спростити отримання дозволу на спецводокористування (у разі використання підземних вод). Зазначене реалізуватиметься наданням до облдержадміністрацій, що надають ці дозволи, замість висновку Держгеонадр - безпосередньо матеріалів науково-технічного обстеження, проведеного регіональним державним геологічним підприємством, що:
по-перше, забезпечить науковий підхід до надання дозволу, врахування всіх аспектів використання підземних вод у конкретному регіоні, дасть можливість охопити необхідну інформацію для наповнення Державного водного кадастру та підготовки щорічної Національної доповіді про якість питної води та стан питного водопостачання в Україні та Національної доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні;
по-друге, зменшить час отримання дозволу скороченням кількості ланок прийняття рішень, що, відповідно, унеможливить корупційні чинники; дозволить оперативніше надавати необхідну інформацію дозвільним органам; загалом, передасть цю науково-консультаційну функцію безпосередньо в регіони, а, отже, наблизить результати діяльності держави до водокористувачів.
Крім того, законопроектом пропонується здійснення експертизи кондицій на мінеральну сировину та оцінки запасів корисних копалин Державною комісією України по запасам корисних копалин як єдиною та унікальною установою в Україні з цього напрямку, що також сприятиме децентралізації функції Держгеонадр та дозволить скоротити та прискорити проходження надрокористувачами процедури оцінки запасів корисних копалин.
На сьогодні проект погоджується з Міністром екології та природних ресурсів України.

6. Проект Закону України «Про внесення зміни до статті 39 Кодексу України про надра» [29.47 Kb] (cкачувань: 3) розроблено також з метою децентралізації повноважень Держгеонадр України та покладення функцій з державної реєстрації та обліку робіт і досліджень, пов’язаних з геологічним вивченням надр замість центрального апарату Держгеонадр України на Державний інформаційний геологічний фонд України, який має практичний досвід такої діяльності, необхідні бази даних та фахівців. Проект погоджується з Міністром екології та природних ресурсів України.

7. Держгеонадрами України розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України Кабінету Міністрів України «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр і визначається періодичність здійснення планових заходів державного контролю Державною службою геології та надр України».
Цей проект підготовлено відповідно до Методики розроблення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), затвердженої Урядом. Проект забезпечує практичне застосування повноважень Держгеонадр України зі здійснення державного геологічного контролю, а також для визначення періодичності перевірок надрокористувачів пропонує їх розподіл відповідно до ризику від їх діяльності до груп з високим, середнім та незначним ступенями ризику.
Крім того, проект запроваджує зменшувальний коефіцієнт частоти перевірок для тих надрокористувачів, у яких за результатами двох останніх планових перевірок не виявлено фактів порушення законодавства у сфері надрокористування.

8. Держгеонадрами України розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 17 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» з метою визначення конкретного переліку підстав для внесення змін до спеццозволу на користування надрами та виключення ризиків можливих корупційних схем та зловживань під час реалізації державної політики у сфері надрокористування.
На сьогодні проект погоджено Міністром екології та природних ресурсів України та направлено на погодження до заінтересованих органів.

9. Держгеонадрами України підготовлено проект наказу Міністерства екології та природних ресурсів України «Про затвердження Правил охорони підземних вод від забруднення та виснаження», який на сьогодні погоджується з Міністром екології та природних ресурсів України та буде направлено до Держпідприємництва та зареєстровано в Мін’юсті. Зазначений проект спрямований на встановлення вимог з охорони підземних вод, що забезпечують їх захист від забруднення та виснаження, реалізацію заходів з охорони навколишнього природного середовища, у тому числі надр, при здійсненні будь-яких видів антропогенної діяльності, яка може негативно позначитись на якісних показниках підземних вод.

10. 3 метою встановлення кваліфікаційних, організаційних, технологічних та інших вимог провадження господарської діяльності з видобутку дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння та запровадження системи контролю за дотриманням таких вимог Держгеонадрами України розроблено та вже направлено на погодження до Держпідприємництва проекти наказів Міністерства екології та природних ресурсів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з видобутку дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння» та «Про затвердження Порядку контролю за дотриманням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з видобутку дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння».

11. Враховуючи новації, запроваджені у законодавчих актах у сфері дозвільної системи Законом України від 09.04.2014 № 1193 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру», Держгеонадрами України розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами». Зазначений проект, що має на меті приведення норм цього Порядку у відповідність до вищезазначеного Закону, погоджено з Міністром екології та природних ресурсів України та направлено на погодження до заінтересованих органів.