2024-07-23

Індонезія купуватиме російську нафту після багаторічної перерви

Індонезійська Pertamina вперше за багато років додала сорти російської нафти Urals і Sokol у списки, які вона розглядає купувати на тендері з постачанням у вересні, повідомили Reuters три джерела в галузі. Індонезія вже багато років не купувала російської нафти, при цьому у 2022 і 2023 роках не виключала таку можливість, попри санкції Заходу проти енергогалузі рф, хоча країна і не долучилася до них.

За даними LSEG, Pertamina закупила у росії трохи нафти ESPO Blend і Sokol близько 10 років тому.

Західні санкції проти російського енергетичного сектора, включаючи ембарго ЄС на її нафту й механізм цінової «стелі», зробили Китай, Індію й Туреччину основними покупцями російської нафти. Індонезійська державна Pertamina запросила російську нафту Urals серед інших високосірчистих сортів, наприклад Kirkuk, Jubilee, Al Shakheen, із прибуттям 15-17 вересня на її НПЗ у Чілачапі, повідомили джерела. Pertamina також запросила для прибуття на ринок Sokol серед сортів малосірчистої нафти, таких як Azeri BTC, El Sharara, Qua Iboe, з прибуттям 18-20 вересня також у Чілачап, за даними джерел. Згідно з тендерною документацією, Sokol може бути постачено лише на умовах CFR або DAP (доставлення до порту).

Один із тендерів закрився минулого тижня, ще один – цього понеділка, повідомили джерела. Його результати ще не з’явилися. Одне з джерел, знайомих із планами Pertamina, повідомило, що компанія може купувати російську нафту тільки в тому разі, якщо вона продаватиметься не дорожче за цінову «стелю» $60 за барель. Обмеження дозволяє західним вантажовідправникам і страховикам брати участь у торгівлі російською нафтою за умови, що нафта продається за ціною, нижчою від $60 за барель.