2016-06-10

І. Насалик обговорив з Наглядовою радою НАК "Нафтогаз України" питання розділення компанії

Під час зустрічі, яка відбулася сьогодні, 9 червня, йшлося про напрямки співпраці Міненерговугілля та Наглядової ради НАК «Нафтогаз України» щодо прискорення розділення компанії з метою подолання монополії на ринку газу України та найскорішого виконання вимог Третього енергетичного пакету у встановлені терміни.

Міністр Ігор Насалик зазначив, що Міністерство готове надавати допомогу щодо прийняття необхідного законодавства, яке сприятиме розвитку компанії, збільшенню видобутку вуглеводнів, створенню ринкових умов та розвитку нафтогазового сектору економіки України. «Існування такої монополії, якою є НАК «Нафтогаз України», не дасть можливості розвиватися ринку газу», – наголосив Ігор Насалик, коментуючи вимоги щодо розділення Компанії. - Міністерство хоче бачити зрозумілу, прозору схему, яка б повністю відповідала Третьому енергетичному пакету. Зокрема, розділення видобування, транспортування і постачання газу».

Також Ігор Насалик повідомив, що Міненерговугілля має підтримку ЄБРР, Світового Банку, юристів, які ведуть справу в Стокгольмі, інвесторів щодо участі в розробленні остаточної моделі розділення НАК «Нафтогаз». Міністр зауважив, що вимоги Третього енергопакету стосуються не тільки газу, а й електроенергії, тому переконаний, що із прийняттям Закону про ринок електроенергії виникне проблема також із розділенням електроенергетичного сектору.

«На початку липня відбудеться велика зустріч інвесторів, які на майданчику дискусій виведуть кінцеву схему розподілу енергетичної системи України», – повідомив Ігор Насалик. Окремо Міністр зауважив, що позиція Уряду щодо встановлення єдиної ціни на газ дала нові фінансові можливості для підрозділів компанії, і зокрема «Укргазвидобування». Тому Уряду цікаво, як максимально ефективно та якісно буде використано ці кошти.

«Необхідно, щоб цей процес був максимально прозорим і зрозумілим», – наголосив Міністр. Члени Наглядової ради у виступах висловили бажання приймати обґрунтовані рішення, посилювати відповідальність та працювати з найбільшою користю для держави. Також прозвітували, що вже проведено 2 робочі сесії Наглядової ради, вирішено низку питань, поставлено жорсткі питання керівництву компанії щодо бачення стратегії розвитку.

Ігор Насалик висловив сподівання на результативність спільної роботи. «Ми прагнемо об’єднати зусилля, знання для ефективної роботи державної компанії, щоб люди (а держава – це люди) відчули діяльність компанії і в податках, і в наявності власних енергоресурсів, і в дивідендах, і в розрахунках по кредитних лініях, від яких залежить імідж нашої держави», – підсумував очільник Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.