2016-04-25

Громадськість вимагає проведення відкритого конкурсу на посаду голови Держгеонадр

Громадська рада при Державній службі геології та надр України вимагає проведення відкритого конкурсу на посаду голови служби. Рада вимагає, щоб кандидатура на посаду голови Держгеонадр була погоджена з громадськістю, а не формувалась внаслідок кулуарних домовленостей та фінансових інтересів.

«З початку травня набуває чинності новий закон «Про державну службу». Згідно з ним, усіх держслужбовців будуть призначати лише на основі конкурсу. Однак новопризначений міністр екології хоче діяти інакше, за старими схемами. Це міністерство кулуарно намагається проштовхнути своїх ставлеників на високі посади, допоки новий закон не набув сили», – пояснює Лідія Ушій, заступник голови Громадської ради при Державній службі геології та надр України.

Згідно з інформацією, наданою GEOnews.com.ua Громадською Радою при Держгеонадрах, нинішній міністр екології Остап Семерак має намір призначити на посаду голови Держгеонадр Миколу Фощія, який, за твердженням Ради, має у професійних колах негативну репутацію з корупційним шлейфом. Микола Фощій фактично довів до банкрутства одне з найстаріших у галузі підприємств, а його підлеглі впродовж років мають заборгованість по зарплаті. Борги ДП «Південукргеології» під його керівництвом зросли до 16 млн грн.

«Ми обурилися, бо представники Громадської ради не повинні дізнаватися про призначення через приватні телефонні дзвінки. Громадська рада повинна дізнаватися такі речі офіційно», – каже Лідія Ушій.

Рада вимагає, щоб кандидатура на посаду голови Держгеонадр була погоджена з громадськістю, а не формувалась внаслідок кулуарних домовленостей та фінансових інтересів.

«Все має бути цивілізовано. Має бути оголошений конкурс про заміщення вакантної посади. Має бути оголошений відбір кандидатів впродовж місяця-двох. Після цього має бути обговорення цих кандидатур з громадськістю та держструктурами. Відтак відбір відбуватиметься за професійними якостями. Я думаю, що власне так мають призначати керівників на високі посади », – пояснює Лідія Ушій.

Громадськість закликає організуватись над проведенням відкритого конкурсу. «Ми будемо ініціювати лист до прем’єр-міністра, щоб конкурс на заміщення посади голови Держгеонадр був відкритий та доступний для всіх. Адже це дуже серйозна посада, адже голова цієї служби фактично керує найціннішими ресурсами в державі – надрами», – зазначила Лідія Ушій.

22 квітня громадські активісти та представники геологічної спільноти вийшли з протестом під стіни уряду. Під Кабінетом міністрів України вони провели символічну акцію «Похорон Держгеонадр України» . За словами активістів, власне кулуарне призначення керівника Держгеонадр може призвести в буквальному сенсі до загибелі всієї галузі.
Пікетувальники озвучили вимогу до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. «Ми вимагаємо з 1 травня терміново розпочати відкриту та прозору процедуру проведення конкурсу на посаду голови Державної служби геології та надр України», - зазначив представник Громадського об’єднання «Екології та надр України» Сергій Іванов.

Довідка: 
З 1 травня набуває чинності новий закон «Про державну службу». Згідно з ним, усіх держслужбовців будуть призначати лише на основі конкурсу. Однак новий міністр  Мінекології продовжує діяти за старими схемами. Це міністерство кулуарно намагається проштовхнути своїх ставлеників на високі посади, допоки новий закон не набув чинності.