2022-11-30

Greenpeace опубліковала результати досліджень щодо Карптських лісів

Карпати – один з найбільш цінних природоохоронних регіонів в Європі. У Карпатах найбільші популяції ведмедя та рисі. А ще в Карпатах збереглися великі площі пралісів та старовікових лісів, безцінних для біорізноманіття та боротьби зі зміною клімату.

Наразі Карпати наражаються на суттєву небезпеку. Перш за все через масштаби рубок. Супутникові дані свідчать, що за останні 20 років вирубано понад 7 тисяч квадратних кілометрів лісів Карпат – це більше ніж площа Парижа, Берліна, Рима, Будапешта, Варшави та Брюсселя разом. Це чотири гектари щогодини, приблизно 20 дерев кожну хвилину.

По-друге, система охорони лісів. У середньому, лише 3 % території Карпат перебувають під реальною охороною та захищені від рубок чи іншого втручання. В Україні цей показник дещо вище – біля 4-5 %, хоча точних даних не мають навіть чиновники. Номінально заповідних територій більше. Але в нацпарках чи заказниках усе одно дозволені ті чи інші рубки. Тому потрібно більше територій з режимом суворої охорони. Навіть стратегія зі збереження біорізноманіття ЄС до 2030 року декларує, що таких територій має бути не менше 10 %.

По-третє, лісові дороги. Кожна нова лісова дорога означає вирубку лісів, до яких раніше лісоруби дістатися не могли. У Карпатах, зокрема в Україні, на жаль, частими є випадки, коли нові лісові дороги спеціально проводять до важкодоступних старовікових лісів – щоб потім їх зрубати. Ці дороги використовуються і браконьєрами.

По-четверте, місцеві громади. На рубках лісів Карпат передусім наживаються бізнес-гіганти на кшталт IKEA. Місцевим громадам від того перепадає небагато. Проте їм лишаються наслідки безвідповідальних рубок, наприклад, ерозія чи повені. І це теж провал національних та міжнародної політики зі збереження Карпат.