2015-07-15

Готова до видання «Геологічна карта основних структурних поверхів України масштабу 1: 1 000 000»

Відділом  методики геологічного картування та картографування УкрДГРІ складена та підготовлена до видання «Геологічна карта основних структурних поверхів України масштабу 1: 1 000 000» (укладачі – Валерій Клочков та Олександр Шевченко).

Ця карта завершує комплект зведених карт м-бу 1 000 000 і «Геологія і корисні копалини України» і має найбільший попит серед користувачів.

За словами начальника відділу Олексія Ліхошерстова, в основу карти покладена оригінальна легенда, що базується на послідовній зміні епох тектогенезу, з показом будови основних (найбільш важливих) структурних поверхів різних регіонів. Вперше показана присутність структурних поверхів у кристалічному фундаменті, обумовлена тектонічною еволюцією земної кори і закономірними змінами у часі епох тектогенезу.

Карта створена в середовищі ГІС і має можливості просторового аналізу, візуалізації у вигляді набору різних тематичних шарів, графіків, діаграм, безпосереднього зв’язку тих чи інших атрибутивних чи графічних даних.  ГІС-карта дозволяє отримувати ту чи іншу просторову інформацію та виконувати маніпулювання картографічними даними. Крім того, така карта може редагуватися на будь якому етапі, а до її картографічних шарів може бути додана додаткова корисна інформація.

«Представлена карта і пояснювальна записка до неї – це таке цілісне багатопланове наукове узагальнення, що ґрунтується на сучасному стані реальної вивченості, досягненнях наукових знань з багатьох напрямків фундаментальної геології. Можна стверджувати, що робота не поступається кращим з зарубіжних робіт такого типу», – прокоментував роботу провідний науковий співробітник, укладач карти О. Шевченко.