2022-02-23

«GITAI» випробовує свій місячний роботизований місяцехід «R1» в імітованому місячному середовищі

У грудні 2021 року місячний роботизований місяцехід «R1 GITAI» провів численні завдання та операції з мобільності в імітаційному середовищі місячної поверхні в кампусі Сагаміхара «JAXA» (Японія) і успішно завершив їх. Під час цієї наземної демонстрації місяцехід зміг побудувати сонячну панель, перелазити скелі та брати зразки ґрунту за допомогою роботизованих рук.

Місяцехід «R1 GITAI» здатний їздити по фіктивній поверхні Місяця і має мобільність для проїзду по скелях розміром у кілька десятків сантиметрів. Завдяки чотирьом колесам з індивідуальним всеспрямованим рульовим керуванням, робот може пересуватися та усувати перешкоди в будь-якому напрямку.

Під час випробувань команда «GITAI» і «JAXA» провела ряд заходів, необхідних для складання складних конструкцій (сонячні панелі, антени зв’язку тощо) на Місяці, які стануть важливою інфраструктурою для місячних баз, які передбачає NASA. Потім вони провели групу завдань зі збору реголіту місячної поверхні. Завдання включають місячний роботизований місяцехід «R1 GITAI», який витягає необхідні інструменти з контейнера, переміщається до визначної точки, збирає місячні зразки та зберігає їх, повертає все обладнання в контейнер та закриває його, і всі завдання були виконані успішно.

Крім того, місяцехід «R1 GITAI» довів, що він має ходові якості піднятися на піщаний схил 15-20 градусів на фіктивній місячній поверхні.

Компанія «GITAI» продовжить покращувати універсальність своїх роботів загального призначення та сумісність із середовищем місячної поверхні, щоб провести демонстрацію технологій на Місяці в середині 2020-х років.