2020-10-13

Генсек ООН закликав банки розвитку припинити підтримку проєктів з викопним паливом

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш 12 жовтня закликав банки розвитку припинити фінансування проєктів з викопним паливом. Це посилило тиск на кредиторів, що підтримуються державою, напередодні саміту зі зміни клімату, який пройде у Франції в наступному місяці, передає Investing.com.

Захисники навколишнього середовища протягом багатьох років вимагали, щоб публічні комерційні банки в Європі, США і Азії припинили фінансування нових вугільних електростанцій, а також розвідку нафти і модернізацію газової інфраструктури. Тепер і світові банки розвитку, підтримка яких часто має вирішальне значення для визначення життєздатності таких проєктів, також зіткнулися з закликами позбавити фінансової підтримки галузь викопного палива.

Гутерріш закликав провести віртуальну зустріч коаліції міністрів фінансів і політиків з десятків країн, щоб гарантувати, що банки розвитку поступово відмовляться від інвестицій в викопне паливо і швидко збільшать підтримку проєктів з відновлюваних джерел енергії.

«Нам потрібна швидкість, масштаб і рішуче керівництво, - сказав Гутерріш в своєму відеозверненні. - Я розраховую на те, що така коаліція впорається з цим завданням».

Франція має намір прийняти у себе першу, за її словами, глобальну зустріч представників всіх державних банків розвитку для обговорення проблеми зміни клімату. Захід під назвою Finance in Common Summit заплановано на 12 листопада.