2023-06-08

Галущенко обговорив з послом Великої Британії реформування українського енергетичного ринку

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс.

Участь у зустрічі також взяли заступник міністра Ярослав Демченков та перший секретар Посольства Великої Британії в Україні Вільям Тернер.

Міністр поінформував пані посла про ситуацію на ринку електричної енергії та ухвалення складного, але вкрай необхідного рішення про підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Він наголосив, що цей крок дозволить залучити додаткові кошти для підготовки енергосистеми до наступної зими. Адже зараз триває наймасштабніша ремонтна кампанія об'єктів генерації та мереж, яка потребує значних ресурсів для відновлення та відбудови після масованих ворожих атак.

Також Герман Галущенко повідомив про ухвалення Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) рішення про скасування дії прайс-кепів на ринку електроенергії з 1 липня 2023 року. Це сприятиме підвищенню прозорості ринку, наголосив він.

«Ми очікуємо на ухвалення парламентом закону, який передбачає додаткові можливості для НКРЕКП щодо моніторингу, оперативного виявлення порушень, їх розслідування, встановлення недоброчесних учасників. Документ розроблений згідно з Регламентом Євросоюзу REMIT та дозволить забезпечити прозорість та цілісність оптових ринків електричної енергії і природного газу, а також не допускати використання окремими учасниками ринку переваг, пов’язаних з монопольним становищем», - зазначив міністр.

Очільник Міненерго також подякував Великій Британії за допомогу українському енергетичному сектору. Це понад 752 тонни енергетичного обладнання, серед якого 856 генераторів. А також за внесок Сполученого Королівства у розмірі 10 мільйонів фунтів стерлінгів до Фонду підтримки енергетики України.