2024-04-11

Європарламент схвалив правову можливість блокувати імпорт російського СПГ

Європейський парламент 11 квітня проголосував за ухвалення правил, які дозволяють європейським урядам забороняти імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ), не дозволяючи російським компаніям бронювати потужності газової інфраструктури.

Європейський Союз ухиляється від накладення санкцій на російський газ, на який деякі члени сильно покладаються, повідомляє Reuters.

Як обхідний шлях, нова газова політика має на меті встановити законний шлях для урядів, щоб блокувати постачання російського газу до своєї країни, хоча наразі жоден великий імпортер не повідомив, що використовуватиме його.

Нові правила газового ринку ЄС дозволяють урядам тимчасово забороняти російським і білоруським експортерам газу брати участь у торгах на потужності в інфраструктурі, необхідні для доставки газу й СПГ у Європу.

росія скоротила трубопровідні постачання газу в Європу після свого вторгнення в Україну 2022 року, скоротивши основний маршрут російських постачань у Європу. Але російський СПГ продовжує надходити на континент, переважно через порти Іспанії, Бельгії й Франції.

Ці країни не підтвердили, що використовуватимуть нову правову можливість.

Представник Міністерства енергетики Іспанії заявив, що країна підтримує спільну позицію ЄС щодо заборони російського СПГ, оскільки якби Іспанія зробила це сама, російські фірми могли б просто відправити своє паливо в інші порти ЄС.

Міністр енергетики Бельгії заявив, що уряд аналізує закон і його умови, зокрема що обмеження імпорту російського газу не може порушувати потоки газу між країнами ЄС. Бельгія реекспортує значну частину російського СПГ, який вона отримує, в інші країни.

Згідно з аналізом ЄС, постачання російського СПГ у Європу торік зросли до 22 млрд кубометрів порівняно з приблизно 16 млрд кубометрів 2021 року.

Переважна більшість країн ЄС має схвалити цю політику, перш ніж вона набуде чинності, – це крок, який, як очікується, ухвалить закон без змін.

ЄС запровадив санкції проти російського морського імпорту нафти й вугілля. Санкції потребують одностайного схвалення країн ЄС. При цьому Угорщина вже пообіцяла блокувати заборону на імпорт російського газу.