2024-06-25

ЄС не готовий до майбутньої газової кризи

Європейський Союз недостатньо готовий до подолання майбутньої газової кризи, попри запровадження низки заходів, спрямованих на припинення залежності від російських енергоресурсів, заявила Європейська рахункова палата в понеділок, 24 червня. Як пише Reuters, енергопостачання Європи було перевернуто 2022 року, коли колишній головний постачальник газу росія вторглася в Україну й скоротила постачання палива, що спонукало ЄС запровадити надзвичайну політику для заповнення газосховищ, скорочення використання газу й спільної купівлі газу.

Європі вдалося уникнути великого дефіциту газу під час кризи, але незрозуміло, наскільки це можна віднести на рахунок політики ЄС порівняно з іншими чинниками, такими як м’яка зимова погода й високі ціни, через які промисловість споживає менше газу, йдеться у звіті ECA.

Координація між Брюсселем і країнами ЄС допомогла створити нові маршрути постачання газу, щоб уникнути дефіциту, а зобов’язання ЄС щодо країн заповнювати сховища газу на 90% перед зимою створило певність ринку, йдеться у звіті.

Але аудитори заявили, що ці дії недостатньо стосуються доступності газу, ціна на який у серпні 2022 року зросла до понад 300 євро ($322) за МВт•год з приблизно 50 євро за МВт•год роком раніше.

«Комісія знала ще 2014 року, що відключення російського газу матиме величезний вплив на ціни, але ніколи не моделювала його вплив на споживачів або промисловість», – сказав Жоао Леао, який керував аудитом.

Аудитори вказали й інші прогалини в підготовці Європи до кризи постачання, зазначивши, що шість країн ЄС зберегли можливість припинити постачання газу своїм сусідам у надзвичайних ситуаціях.

Вони відмовилися коментувати, як вплине на енергетичну безпеку Європи заплановане на цей рік закінчення терміну дії угоди про транзит російського газу в Європу через Україну. Але вони відзначили, що загальна залежність ЄС від росії впала з 45% загальних постачань газу 2021 року до приблизно 15% торік.

Очікується, що попит на газ у Європі зменшиться, оскільки країни скоротять споживання викопного палива для досягнення кліматичних цілей. Аудитори заявили, що ЄС сильно відстає від своїх планів побудови інфраструктури вловлювання вуглецю з викидів від постійного спалювання газу.