2016-07-20

«Ефективний діалог з обласними радами – запорука пришвидшення видобутку газу» - Микола Бояркін

 Держгеонадра озвучила свої пропозиції щодо перспективи збільшення видобутку газу до 2020 року на 27 млрд куб. м. Під час круглого столу «План Уряду по збільшенню видобутку газу до 2020 року - міф чи реальність?",  разом з Асоціацією газовидобувних компаній України та Американською торгівельною компанією обговорили концепцію плану Уряду стосовно дієвих кроків на шляху до енергетичної незалежності країни.

Державна служба геології та надр України в 2016 році планує виконати три ключові завдання:  відкриття геологічних даних , відкриття ринку геологічної розвідки і прихід на цей ринок приватних геолого - розвідувальних компаній, впровадження якірних проектів. Паралельно з цим, постійно ведеться робота з регіонами, бо ефективний діалог з обласними радами – це запорука пришвидшення видобутку газу, стверджують в Держгеонадрах.

Під час дискусії учасники заходу, представники державної влади, народні депутати, надрокористувачі, громадськість  одностайно підтримали ініціативу Уряду щодо збільшення власного видобутку газу, а також покращення інвестиційного клімату в Україні. Як зауважили організатори заходу, вкрай важливим  для реалізації цієї амбітної цілі є виконання державою передумов, які  були презентовані в якості дорожньої карти.

 «Держгеонадра прагне стати Сервісною Службою. І саме тому ми  працюємо з бізнесом та вибудовуємо партнерські взаємовідносини. Вперше надрокористувачів запросили до обговорення законодавчих ініціатив і проведення спільних семінарів. Понад рік Служба працює над спрощенням бюрократичного механізму. Адже збільшення видачі спецдозволів – це перспектива на шляху до збільшення видобутку газу», - розповів керівник Державної служби геології та надра України Микола Бояркін.

Коментуючи перспективи у збільшенні видобутку власного газу, Служба акцентує увагу на взаємовідносинах з обласними радами, які мають право погодити або відмовити у погодженні заявки надрокористувачу.

«Останнім часом кількість погоджених заявок зменшилась. Розуміючи важливу роль обласних рад в цьому процесі, Служба почала налагоджувати комунікацію з ними. Вже підписано меморандум з Львівською областю, наступні – Одеська, Житомирська, Дніпропетровська. Як результат, ми пришвидшемо прийняття рішень, а також отримаємо вивільнення спецдозволів, реанімування недіючих спецдозволів. Паралельно з цим ми продовжуємо працювати над оцифровуванням каталогу про наявність геологічної інформації. А це – гарантоване збереження геологічної бібліотеки держави, оперативне орієнтування інвестора в геологічній сфері, визначення своїх перших кроків і розвиток науки», - зазначив Микола Бояркін.

У продовження теми покрокових дій Держгеонадр на шляху до збільшення видобутку власного газу до 2020 року на 27 млрд.куб. м, радник керівника Служби з інвестиційних питань Денис Жегалов, аргументував третій напрямок. Він передбачає популяризацію українського надрокористування на світовій арені.

«Збільшення видобутку власного газу – це цілий комплекс дій. Я впевнений, що вплив на розвиток видобувної галузі також здійснює наявність потужних приватних компаній в геологорозвідці. Україні потрібні потужні європейські, світові компанії, які своїм ім’ям і присутністю підвищать популярність українського сектору надрокористування на світовій арені. Це означатиме, що Україні можна довіряти і вибудовувати діалог з перспективою на роки. Ми вже маємо два погодження на відкриття офісів від Gerald Metals (Швейцарія) та  Commodity Minerals (Австралія). Служба розраховую на довгострокову співпрацю з іноземними колегами», - пояснив радник керівника Служби з інвестиційних питань Денис Жегалов.