2014-03-28

До Антарктиди рушає чергова українська дослідницька експедиція

Дев'ятнадцята українська експедиція увечері відправляється на антарктичну станцію Академік Вернадський. Льодового континенту дістанеться за тиждень.

У команді дванадцять полярників - сім-наукових співробітників, серед них і жінка-психолог, решта - технічний персонал. Дехто з них їде на льодовий континент вперше, хтось - вже в 15-те.

Учасники експедиції будуть досліджувати навколишнє середовище Антарктики та рельєф океанського дна. Це дозволить передбачити найближчі зміни клімату на Землі.

Менш ніж за місяць науковці, разом із учасниками попередньої, 18-тої, експедиції, повернуться до України, решта ж полярників залишиться на цілий рік - нести чергову льодову вахту на станції. Проводити експедицію у далеку подорож зібралися родичі, друзі та колеги. Перед від'їздом полярники поклали квіти до монумента Михайла Грушевського та заспівали гімн.

“Мені цікаво на собі відчути, що таке екстремальні умови. Як людина їх переживає, як їх переносить”, - зазначила психолог Олена Мірошніченко,  що є  одним з учасників експедиції.

Раніше повідомлялося про те, що нещодавно з Байконуру нова експедиція космонавтів відправилася на МКС.

5 канал