2017-02-06

Для легального видобутку бурштину місцеві громади об’єднуються у КП

На ринок вийшли нові офіційні компанії, які займаються законним видобутком бурштину. 10 нових спецдозволів на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою та видобування бурштину мають чотири підприємства. Серед нових видобувних компаній тепер є комунальне підприємство, яке вдалось утворити завдяки зусиллям Держгеонадр та об’єднанню місцевих громад Волинської області. Загалом зараз на офіційному ринку видобутку бурштину працює дев’ять підприємств. 

Державна служба геології та надр України збільшила кількість спеціальних дозволів на геологічне вивчення з ДПР та видобування бурштинових надр. Відтак тепер серед офіційних бурштинокопачів працюватиме комунальне підприємство «Волиньприродресурс». Зазначимо, завдяки зусиллям обласної ради та Держгеонадр вдалось об’єднати місцеві громади на Волині, які утворили це підприємство.

«Те, що комунальне підприємство отримало спецдозвіл на видобуток бурштину є яскравим прикладом, як можна вийти з цієї проблеми, об’єднавши місцеві громади. Проблема з незаконним видобутком сонячного каменю призводить до катастрофічних екологічних, соціальних та економічних наслідків. Зупинити це можна тільки завдяки видачі спецдозволів у законний спосіб, – каже т.в.о. голови Держгеонадр Микола Бояркін. – Тепер на ринок заходять офіційні компанії, які вестимуть законний видобуток бурштину. А це дасть легальні робочі місця, податки, покращення інфраструктури. Не забуваймо і про соціальну відповідальність, адже обласні громади можуть прописувати соцумови офіційним видобувним компаніям».  

Збільшення кількості легально працюючих компаній  з бурштиноносними надрами покладе кінець незаконному видобуванню. «Сьогодні згідно закону, користуватись надрами можливо тільки після отримання відповідних спеціальних дозволів. Це документи, в яких чітко описано план роботи на родовищах та окреслені чіткі терміни. Тому збільшення кількості спецдозволів сприятиме не лише розвитку галузі, але й регіонів, а також це гарантія рекультивації земель», – наголошує начальник управління надрокористування Держгеонадр Дмитро Абрамович.

Нагадаємо, площа перспективних на бурштин територій складає біля 380 тис. га. Це три області: Рівненська, Житомирська та Волинська. Сумарний легальний видобуток бурштину за 2014 рік складав 2606,377 кг, за 2015 рік – 4955,34 кг. Офіційні цифри незначні в порівнянні з даними чорного ринку. За інформацією експертів, через нелегальний видобуток бурштину Україна щороку недоотримує від 1,5 до 3 млрд грн.