2018-02-06

Директорат викопних видів палива: цілі та завдання

Завдання новостворених директоратів полягає у побудові системи, за якої державна політика галузі буде формуватись і незалежно від зміни владних команд.  Про це заявив генеральний директор Директорату викопних видів палива Максим Федотов в інтерв’ю (https://www.ostro.org/general/economics/articles/540812/)  виданню “Остров”.

Також, наголосив, що міністерства наділені цілою низкою невластивих функцій, таких як управління державними підприємствами та здійснення інспекційно-наглядової діяльності, надання адміністративних послуг. В результаті реформи Міністерство енерегетики та вугільної промисловості позбудеться цих функцій, а директорати займатимуться винятково формуванням державних політик галузі.

«Міністерство (Мінереговугілля – Ред.) сьогодні працює як комада вогнеборців. З’являється проблема і її намагаються оперативно вирішити. Наслідком є те, що Міністерство не може займатися стратегічними речами, визначати державну політику у своїх сферах. Програми та концепції приймаються, але система оцінки ефективності таких стратегій та програм, у тому числі і для економіки, є недосконалою», - вважає Максим Федотов.

Серед перших завдань, які ставить перед собою генеральний директор Директорату – є механізми формування державних політик – це, в першу чергу, робота з аналітичною інформацією щодо стану галузі, виявлення проблем та всіх зацікавлених сторін, потім – аналіз ринку і визначення того, наскільки учасники ринку задоволені чи не задоволені існуючим станом речей.

Нагадаємо, у рамках реформи державного управління у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України створено три директорати: Директорат викопних видів палива, Директорат стратегічного планування та європейської інтеграції та Директорат енергетичних ринків.