2020-01-27

Держпідприємство ОГХК освоїло виробництво продукції для кольорової металургії

Державне АТ Об'єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК) буде продавати Іршанський ільменіт з високим вмістом титану.

Про це йдеться в пресрелізі компанії.

Філія Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК) виробив пробну партію ільменітового концентрату з вмістом діоксиду титану на рівні 61,2%, повідомив в.о. директора філії Андрій Сторчак. Експеримент здійснила фабрика кар'єру № 9. На нову продукцію отримано сертифікат якості.

Сторчак зазначив, що ільменіт з вмістом діоксиду титану вище 60% використовується в металургії (для виробництва титанової губки, шлаку і прокату). Такий ільменіт дорожче від звичайного для філії ільменіту (з вмістом діоксиду титану — на рівні 53−56%) приблизно на 15−20%, що дає можливість виручити більше коштів на світових ринках і розширити географію збуту, розповів в.о. голови правління ОГХК Олександр Гладушко.

Ільменіт з вмістом діоксиду титану — на рівні 53−56% і з мінімальним вмістом так званих «кольорових» домішок використовується в хімічній промисловості (для виробництва покриттів, пластмас, пластику, кераміки, паперу).

«Зараз філія ІГЗК зможе задовольняти потреби як виробників хімічного напрямку, так і металургійного. Досягнута диверсифікація значно розширює експортні можливості підприємства», — зазначив Гладушко.

Три фабрики чорнових концентратів діючих кар'єрів ІГЗК можуть виробляти сировину з підвищеним вмістом титану. За словами головного інженера філії ІГЗК Миколи Васяновича, кар'єр № 7 може випускати концентрат ільменіту з вмістом діоксиду титану на рівні 60,1%, кар'єр № 8 — 61,1%, кар'єр № 9 — 62,4%.

У 2020 році Іршанська філія планує виробити 180 тис. тонн ільменітового концентрату. 50% від цього обсягу може скласти концентрат ільменіту з підвищеним вмістом титану, якщо знайдуться покупці.

Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат спеціалізується на видобутку і збагаченні ільменітових руд (титанова руда). Розсипні родовища ільменіту розташовані в радіусі від шести до двадцяти одного кілометра від Іршанська. Технологія передбачає розкриття, видобуток і збагачення руди.

Як повідомлялося, держава планує приватизувати ОГХК. Глава ФДМУ Дмитро Сенниченко заявляв, що до цієї компанії проявляють інтерес міжнародні компанії, в тому числі австралійські і японські.