2017-05-03

Держгеонадра звертатиметься до Адміністрації Президента України

Державна служба геології та надр України  повідомляє, що п’ять комунальних підприємств Херсонської та Одеської областей використовують питні підземні води в обхід дозвільної процедури. Ці питання розглядались напередодні,  на засіданні Комісії з питань надрокористування. Мова йде про одеське КП «Ізмаїльське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» та про херсонські комунальні підприємства, а саме Управління «Каховський водоканал», «Теплокомунгосп», «Водне господарство Скадовської міської ради» та «Таврійський водоканал».

Згідно з вимогами законодавства України надрокористувачі, які здійснюють видобування питних підземних вод для водопостачання населенню,  зобов’язані мати відповідні дозвільні та проектні документи. Одними з основних є  документи, що підтверджують право на користування земельною ділянкою необхідною для розміщення артезіанських свердловин, дозвіл на спеціальне водопостачання тощо. Вищезазначених документів у підприємств немає.

Держгеонадра неодноразово зверталась до керівництва цих підприємств, а також до органів місцевої влади з пропозицією вжити відповідних заходів. Але реагування з їх боку і досі відсутнє.

Служба розуміє можливі непрості санітарно - епідеміологічні  наслідки  для місцевих жителів у випадку призупинення спецдозволів. Тому, враховуючи вищезазначене  Держгеонадрами прийнято рішення звернутись до Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України з проханням вплинути на ситуацію, яка склалась.

Окрым цього, під час засідання  Комісії з питань надрокористування, було прийнято рішення щодо анулювання спецдозволів  у судовому порядку 11 надрокористувачам  (нижче наведено перелік).

Держгеонадра зазначають, що власники спецдозволів систематично порушували  вимоги законодавства. Рішення було прийнято відповідно до статті 4 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» у зв’язку з не усуненням причин,що стали підставою для зупинення дії дозволів.

Надрокористувачам надано 15 днів для надання власної позицію (згоди/незгоди) щодо припинення права користування надрами.