2015-09-11

Держгеонадра України розробили зміни до законодавства щодо спрощення порядку користування надрами на ділянках проявів бурштину

Держгеонадрами України розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку користування надрами на ділянках проявів бурштину» та направлено на погодження до Міністерства екології та природних ресурсів України.

Розроблення цього законопроекту обумовлене необхідністю правового врегулювання користування надрами на невеликих за площею ділянках проявів бурштину, які цілком можуть розроблятися фізичними та юридичними особами, які є суб’єктами підприємницької діяльності.

За результатами численних перевірок можна зробити висновок, що видобуток бурштину в Україні здійснюється переважно нелегальним способом. Родовища цієї корисної копалини цілком можуть розроблятися на невеликій території без застосування дорогого обладнання та спеціальної техніки і це не потребує від осіб, які видобувають бурштин, значної спеціальної підготовки. Але на сьогодні безперешкодно і безконтрольно незаконні розробники бурштиноносних надр одержують коштовне каміння, вважаючи, що легалізація видобутку бурштину за нинішньої складної процедури отримання спеціального дозволу є неадекватно складною, з чим можна погодитись.

Необхідність вирішення цієї проблеми викликана тим, що великого поширення набули незаконні роботи з користування надрами на ділянках проявів бурштину. Такі роботи проводяться без дотримання безпечних умов праці та вимог природоохоронного законодавства, що призводить до травмування та загибелі людей, варварського ставлення до природи та ландшафтів, втрат державного бюджету, а, крім того, сприяє росту "тіньового" сектору економіки та підтримує несприятливу криміногенну обстановку.

На вирішення зазначених проблем і подальшого удосконалення законодавства про надра і направлений законопроект Держгеонадр України.