2016-04-13

Держгеонадра пропонує внести сектор видобутку корисних копалин до пріоритетних напрямів у рамках промислового діалогу Україна-ЄС

Україна може забезпечити поставки сировини, які критично необхідні для економіки Євросоюзу. Про це йшлося під час першого засідання Комітету асоціації Україна-ЄС у торгівельному складі, що сьогодні розпочалось у Києві. За словами керівництва Державної служби геології та надр, Україна цікава європейським компаніям, адже має необхідну сировинну базу.

«Наша служба пропонує внести сектор видобутку корисних копалин до пріоритетних напрямів у рамках промислового діалогу Україна-ЄС. Європейський Союз має критичну потребу в поставках 20 видів корисних копалин. Значна частина з них можуть добуватися або добуваються в Україні. Держгеонадра в рамках своїх повноважень вирішила максимум завдань для встановлення контакту з Генеральним директоратом промисловості, підприємництва і торгівлі Європейської Комісії. А для переходу в практичну площину треба почати комунікацію на дипломатичному рівні у рамках промислового діалогу між Україною та ЄС», – розповів  т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін.

Окрім цього, під час засідання Комітету асоціації Україна-ЄС Держгеонадра підняла тему підвищення прозорості принципу розрахунку початкової вартості спеціальних дозволів на користування надрами та вдосконалення процедури їх оплати.

«Для повного розрахунку вартості спецдозволу зараз необхідно мати всі технічно-економічні показники. Ми пропонуємо спростити систему розрахунків, де ключовими будуть тільки кількість запасів та поточна ринкова вартість. Цей механізм настільки прозорий та зрозумілий, що ним можуть користуватися навіть потенційні надрокористувачі», – пояснив Микола Бояркін.

За словами керівника Держгеонадр, усі зміни орієнтовані на вдосконалення співпраці з вітчизняними та іноземними інвесторами. «Ми внесли незначні зміни у класичну методику розрахунків вартості запасів і ресурсів корисних копалин родовища або ділянки надр, що надаються у користування. Власне ми адаптували цю методику під міжнародну класифікацію запасів і ресурсів корисних копалин. Цей проект вже погоджений центральними органами виконавчої влади та чекає внесення на розгляд урядом», – зазначив т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін.

Довідка. Перше засідання Комітету асоціації Україна-ЄС у торгівельному складі триватиме у Києві 12-13 квітня. Цим заходом буде запроваджено в дію інституційний механізм зони вільної торгівлі між сторонами. У ході засідання обговорюють взаємодію сторін у торговельній сфері, імплементацію Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, розвиток відносин України та ЄС з їхніми торговельними партнерами.