2016-08-15

Держгеонадра долучаться до японського проекту

Державна служба геології та надр України розглядає можливість участі в японському проекті «Джайка». Проект передбачає створення Національної інфраструктури геопросторових даних в Україні. Головна мета – це створення єдиної світової  передової моделі, яка має виконувати  роль запобігання при стихійних лихах, подолання їх наслідків, та вирішення низки економічних питань.

На зустрічі 11 серпня представники Держгеонадр та Держгеокадастру разом із  експертами проекту із Японії Гакуміном Като та Такаші Могі  обговорили суть проекту, умови участі Держгеонадр, та можливі перспективи у разі успішної реалізації ідеї щодо створення Національної інфраструктури геопросторових даних України.

«Наразі ми знаходимось на етапі формування координаційного комітету  для створення всієї інфраструктури геопросторових даних України. На прикладі пілотної території Волинського району ми маємо на меті  пояснити всім зацікавленим органам та особам,  для чого це потрібно, і чому це вигідно з точки зору оптимізації всієї державної інформації в єдину базу. Ми вважаємо, що даний проект має державне значення, і  тому дякуємо Держгеонадрам за участь в обговоренні наших спільних кроків на шляху до впровадження в життя даної ідеї» - сказав заступник генерального директора-керівника технічних програм ДП «Центр державного земельного кадастру» Антон Куценко.                                                                                                                                        
Проект не передбачає розсекречення комерційної інформації, а лише  надання інформації про саму наявність цих даних.  
«Ми детально розглядаємо можливість долучення до проекту «Джайка», бо вважаємо,  оптимізацію геопросторових даних в єдину базу гарною можливістю у  вирішенні цілої низки питань економічного характеру,зокрема залучення іноземного інвестора.  У нас в країні 12 національних кадастрів, і безліч реєстрів різного рівня. Щоб отримати профільну інформацію, потрібно окремо звертатися до кожної установи, що володіє нею. А це довго і складно. Надрокористувачі на собі відчули всі недоліки системи.  Саме тому, Держгеонадра наразі працюють над створенням єдиного каталогу задля отримання оперативної та достовірної  геологічної інформації. І це для Служби є пріоритетом на 2016 рік. Розуміючи, що в сучасних умовах без якісних актуальних даних неможливий ефективний розвиток держави, ми підтримуємо проект створення Національної інфраструктури геопросторових даних» - коментують ситуацію в Держгеонадрах України.  

Довідка: Японський проект «Джайка» не передбачає передачі фінансування іншій стороні, а тільки технічний супровід, надання необхідних консультацій, постачання обладнання. Держгеокадастр виступає у ролі реципієнта  і самостійно здійснює оплату робіт співробітників.

Геопросторові дані створюються переважно в цифровій формі з використанням сучасних інформаційних та супутникових технологій, дистанційного зондування Землі та цифрових методів картографування і складають основу широкого застосування геоінформаційних технологій в кадастрових та моніторингових системах, в навігації, транспорті, аграрному комплексі та обороні.