2022-02-04

DeepMind представила ШІ-програміста, який пише код на рівні середнього фахівця

Дочірня компанія «Alphabet DeepMind» представила систему «AlphaCode». За словами розробників, вона може конкурувати у написанні коду з професіоналами середнього рівня і навіть взяла участь у змаганнях із програмування «Codeforces». На цій платформі щотижня діляться завданнями, а за їхніми підсумками виставляють рейтинги програмістам, аналогічні системі Ело, яку використовують у шахах, шашках та ін.

Під час змагань учасники одержують серію завдань, їм дається кілька годин на написання програм для їх вирішення. Вони включають пошук способів розміщення доріг та будівель з певними обмеженнями або створення стратегій для виграшу у настільних іграх. Потім учасники сортуються на підставі того, скільки завдань вони вирішили. Компанії використовують подібні конкурси як інструменти для пошуку перспективних програмістів.

Фахівці протестували «AlphaCode» у 10 конкурсах серед програмістів-людей, обравши завдання, на яких ШІ ще не тренувався. Над ними працювало ще 5 тис. користувачів сайту «Codeforces». В системі «Codeforces» ШІ «DeepMind» отримав рейтинг 1238. Таким чином, «AlphaCode» увійшов до 28% найкращих користувачів сайту за останні півроку.

У «DeepMind» відзначили, що навички «AlphaCode» поки досить слабкі і підходять тільки для області програмування, але можливості цього ШІ відкривають двері для створення інструментів, які зроблять програмування більш доступним і повністю автоматизованим.