2021-08-19

Данія близька до реалізації плану зі зберігання CO2 в порожніх нафтових резервуарах

Данський проєкт Greensand зі зберігання уловленого CO2 в резервуарах Північного моря, які раніше були заповнені нафтою і газом, став на крок ближче до реалізації після отримання схвалення від нових зацікавлених сторін. Про це повідомляє Enkorr

Згідно із заявою, зробленою 17 серпня, 29 компаній, дослідницьких інститутів і університетів погодилися підтримати наступний етап тестування проєкту Greensand. Підтримку було отримано після того, як початкові дослідження чотирьох учасників проєкту, включаючи Maersk Drilling A / S і INEOS Energy, показали, що це місце фізично досить надійне для безпечного зберігання викидів і закачування вуглекислого газу. 

Данія ставить перед собою одні з найжорсткіших цілей в Європі зі скорочення викидів, прагнучи скоротити свій вуглецевий слід на 70 % до 2030 року в порівнянні з рівнем 1990 року. Територія, охоплена Greensand, досить велика, щоб утримувати весь CO2, який виробляється в Данії.

Уряд також хоче, щоб країна, яка сприяла розвитку світової вітроенергетичної галузі за рахунок ранніх субсидій, стала опорою екологічно чистих технологій. 

Члени коаліції Greensand тепер мають намір подати заявку на грант в Данії, який дозволить профінансувати наступний етап проєкту. Якщо грант буде схвалений, в кінці цього року можна буде розпочати польові випробування на місці з тим, щоб переконатися в працездатності ідеї.