2017-08-31

Cоціально-корпоративне партнерство: приклад громади на Львівщині

У понеділок 28 серпня в Облазницькій сільській раді Жидачівського району Львівської області  відбулась зустріч представників Асоціації «ЕнергоТранспарентність» з головою Облазницької сільської ради Іриною Мотрук та членами виконавчого комітету  Облазницької сільської ради. В ході зустрічі було обговорено стан соціально-корпоративного партнерства сільської громад з видобувною компанією «Західнадрасервіс», яка здійснює видобуток вуглеводнів на території громади.

Голова Облазницької сільської ради зазначила, що на території села Облазниця нині розташовано 5 газових свердловин компанії «Західнадрасервіс», деякі з них не експлуатуються. Компанія веде геолого-розвідувальні бурові роботи з пошуку нових покладів вуглеводнів.

Довідково: Облазницька сільська рада Жидачівського району розташована в межах Крехівського родовища природного газу. За попередніми оцінками експертів, родовище містить близько 150 млн. кубічних метрів газу. На площі ТОВ «Західнадрасервіс» пробурили три пошуково-розвідувальні свердловини (100, 101 та 102-Крехівські) глибиною 360-500 м. Під час випробування, в усіх свердловинах отримано промислові припливи газу.

Говорячи про співпрацю громади з компанією «Західнадрасервіс», Ірина Миколаївна зазначила, що на об’єктах компанії працює 5 мешканців села. Періодично компанія допомагає сільській раді: перекрила дах школи, закупила вікна, допомагає церкві, підтримує місцеву футбольну команду. Водночас, громада не відчуває себе партнером у відносинах з видобувною компанією, скоріш – прохачем. На думку голови Облазницької сільської ради, відносини громади з ТОВ «Західнадрасервіс» мають бути формалізовані угодою про соціально-корпоративне партнерство. Розвиваючи власний бізнес на території Облазницької громади, компанія мала б більше дбати про розвиток цієї території, її інфраструктури.

Представник Асоціації «ЕнергоТранспарентність» Владислав Дейнеко поінформував членів виконавчого комітету Облазницької сільської ради про перспективи запровадження  Закону України №1793-VIII «Щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату». Він зазначив, що прийнятий закон розподіляє по 2% рентної плати за користування надрами до обласних та районних бюджетів та 1% до бюджету місцевих органів самоврядування (сільських рад). Отже, якщо Облазницька громада приєднається до новоутвореної Гніздичівської ОТГ, то з січня 2018 р. 3% рентної плати за користування надрами, що сплачуватиме ТОВ «Західнадрасервіс», залишатиметься в бюджеті об’єднаної громади, а це, в разі видобутку компанією 15 – 20 млн. куб. м. газу на рік, становитиме 600 – 800 тис. грн. додаткових надходжень до бюджету ОТГ.

Говорячи про перспективи подальшого розвитку співпраці між видобувними компаніями та сільськими громадами, представник ГО «Аналітичний центр регіонального співробітництва» Віталій Юрчук зазначив на необхідності їх формалізації. Так, за даними дослідження «Стан розвитку соціально-корпоративного партнерства у видобувних регіонах Львівської та Волинської областей: Виклики та перспективи», проведеного на території 36 сільських громад. Було визначено, що жодної угоди про соціально-корпоративне партнерство між компаніями та місцевими громадами не було укладено. На думку Віталія Юрчука, компанії  мали б більш активно сприяти працевлаштуванню місцевих мешканців на їх об’єктах, залучати місцевих мешканців до програм підготовки кадрів, сприяти розвитку інфраструктури громад та брати більш активну участь в їх соціальному житті.

Захід проведено Асоціацією «ЕнергоТранспарентність» в рамках виконання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні» за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).