2021-05-26

CBAM може передбачати преференційні режими для країн, що розвиваються

Застосування механізму вуглецевого коригування на кордоні CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) може передбачати преференційні режими для країн, що розвиваються, що не суперечитимуть зовнішньоторговельним угодам. Про це повідомляє ExPro, посилаючись на інтерв’ю  віце-президента Європейської комісії Франса Тіммерманса від 24 травня. 

«Певні виключення не будуть рахуватися за порушення. Преференційний режим не є несумісним з правилами ЗТО. Це все, що я хочу сказати. І дозвольте внести ясність, ми розробляємо пропозицію щодо запобіганню витоку вуглецю. Виключення не є нашою відправною точкою», - наводить агенство слова Тіммерманса.

Також віце-президент Єврокомісії додав, що механізм CBAM не є протекціоністською мірою чи способом отримання доходу. Також, за його словами, цей механізм необхідно розглядати системи з зовнішньоторговельними угодами.

Зокрема, за словами Тіммерманса, можливо буде потрібно щонайменше півтора роки для переговорів із законодавцями щодо імплементації цього механізму. Внесення пропозиції в ЄС планується на 14 липня.