2019-11-11

Бюджетом 2020 передбачено 140 млн на збільшення видобутку вітчизняної уранової руди

Міжвідомчою комісією з питань державних інвестиційних проектів Мінекономіки погоджено на 2020 рік фінансування державного інвестиційного проекту «Новокостянтинівська шахта. Розвиток виробничих потужностей», яким передбачено фінансування в обсязі 140 млн грн.

Метою інвестиційного проекту є зниження залежності вітчизняної атомної енергетики від іноземних постачальників уранової продукції, а також підвищення ефективності виробництва основної продукції ДП «СхiдГЗК».

Сьогодні імпорт уранової руди становить 60%.

Завданням проекту є  будівництво підприємства потужністю 700 тонн уранового оксидного концентрату на рік. Сировинною базою проекту є Новокостянтинівське родовище уранових руд, яке є найбільшим урановим родовищем у Європі, запаси урану складають понад 93 000 тонн.

Родовище розташоване в Маловисківському районі Кіровоградської області. На сьогодні родовище відпрацьовується Новокостянтинівською шахтою ДП «СхідГЗК», спосіб відпрацювання – підземний. Для реалізації проекту підприємство має всі необхідної дозвільні документи.

Довідково:

СхідГЗК входить в десятку найбільших виробників урану (2% від світового видобутку) і є єдиним в Україні підприємством, яке забезпечує видобуток уранової руди і виробництво концентрату природного урану. Підприємство забезпечує до 40% потреб в урані українських атомних станцій. СхідГЗК сьогодні - це виробничі майданчики в Дніпропетровській і Кіровоградській областях, три уранові шахти, три заводи, близько 20 допоміжних підрозділів. Все це дає можливість забезпечити повний цикл робіт з видобутку та переробки уранової руди.