2019-09-23

Burisma Group підтримала принципи Атлантичної Ради США щодо економічної політики України

Міжнародна енергетична група Burisma підтримала ініціативу найбільшої неурядової організації США – Атлантичної Ради США – об’єднати бізнес лідерів України навколо реалізації ключових принципів економічного розвитку. Зокрема, американський дипломат, директор Євразійського центру при Атлантичній Раді США посол Джон Гербст і старший науковий співробітник Атлантичної Ради США, економіст Андреас Аслунд розробили «15 принципів, що стосуються економічної політики і судової гілки влади в Україні». Ці принципи лягли в основу Меморандуму взаємодії влади і бізнесу в країні, що закріплює принципи ведення бізнесу.

«Ми домовилися про єдині чесні правила ведення бізнесу. Це консолідована думка бізнесу і дорожня карта того, що необхідно змінити і чого жорстко дотримуватися, щоб не повторювалася ситуація минулих років. Ці 15 принципів дозволять українським бізнес лідерам більше не мати потреби йти в політику, щоб захищати легітимні права свого бізнесу. Ми виступили з ініціативою не тільки укласти меморандум, але і в подальшому розширювати його ідеї і коло бізнесменів, які будуть приєднуватися до нього, – заявив економіст Андреас Аслунд. – Я вважаю, що наразі в Україні є унікальний економічний консенсус. Тому ми маємо унікальний шанс зменшити корупцію, захистити право власності і спростити ведення бізнесу».

У меморандумі перераховано 15 принципів ведення бізнесу, яким повинні слідувати підписанти. Це незалежність Національного банку України, виконання умов угоди асоціації з ЄС, прозорість і простота податкової системи, судова і антикорупційна реформи, ринок землі, прозора приватизація, боротьба з рейдерством, публічний доступ до інформації про кінцевих власників підприємств і дорогих активах, підтримка конкурентного середовища та позбавлення СБУ функцій розслідування економічних злочинів.

Меморандум підписали 14 найбільших компаній і платників податків України, серед яких: Burisma Group, Концерн «Галнафтогаз», «Індустріальна група», ІСД, АПК-Інвест, «Епіцентр К», МХП, Нібулон, СКМ, Смарт-холдинг, ТІС, група ТАС, «Укрлендфармінг», UFuture. Від компанії Burisma Group меморандум підписала директор Ради директорів Burisma Group Каріна Злочевська.

«Економічна безпека – це фундаментальний принцип зростання економіки і залучення до України великих стратегічних інвесторів. Сьогодні Україна знаходиться на етапі глобальних змін і старі регуляторні норми, перевірки й інспекційні органи повинні бути скасовані. Меморандум Атлантичної Ради – це дуже правильна та ефективна ініціатива. Якщо держава підтримає і реалізує в найближчі час дані принципи, бізнес в Україні буде працювати більш ефективно», – заявила Каріна Злочевська.