2014-10-07

Бізнес і держава вдосконалюють нормативно-правову базу у частині проведення моніторингу і наукового супроводу використання надр

3 жовтня 2014 року у приміщенні Державної служби геології та надр України відбулося громадське обговорення проектів низки постанов Кабінету Міністрів України, що стосуються порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на надрокористування шляхом електронних торгів та внесення змін до Порядку надання спецдозволів на користування надрами.

До обговорення актуальних питань долучились представники інститутів громадянського суспільства, користувачі надр, установи і організацій геологічної галузі та інші зацікавлені сторони. Найбільш жвавим було обговорення пункту 26 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, а саме пропозиція бізнес-структур щодо виключення діючої норми, яка передбачає моніторинг і наукове супроводження процесу користування надрами.

У результаті обговорення сторони дійшли до згоди, що нормативно-правова база галузі потребує вдосконалення, але повна відмова від моніторингу процесу використання надр підприємствами, яке передбачене запропонованими змінами до Порядку надання спецдозволів, неминуче призведе до порушень і зловживань, а також виснаження родовищ корисних копалин, які передаються користувачам в оренду і належать державі.

Представники бізнесу і державних геологічних підприємств у ході дискусії вирішили виробити конкретні кроки щодо вдосконалення Порядку, особливо у частині підходів до ціноутворення. Також всіма сторонами обговорення була відзначена необхідність посилення координації моніторингу та забезпечення його належної якості.

З метою подолання існуючих протиріч представники акредитованих геологічних підприємств запропонували Держгеонадрам затвердити єдину методику виконання моніторингових робіт, у стислі терміни визначити головну організацію з функціями системного аналізу та узагальнення результатів моніторингу і наукового супроводження, які є дієвими механізмами державного нагляду за процесом надрокористування. Окремо рекомендовано підготувати зведені рекомендації щодо підвищення ефективності надрокористування в Україні.