2019-09-26

АТ «Укргазвидобування» заклало та пробурило свердловину на Гадяцькому родовищі

В рамках програми зі створення постійно діючих геолого-технологічних 3D моделей родовищ АТ «Укргазвидобування» заклало та пробурило нову свердловину на Гадяцькому родовищі. Місце розташування свердловини обрали за результатами моделювання геології, динаміки розробки та особливостей дренування запасів родовища. На сьогодні свердловину вже ввели в експлуатацію з добовим дебітом 85 тис. кубометрів блакитного палива.

В умовах складного сучасного стану родовищ України (УГВ), – а це рівень виснаженості понад 80% та природне падіння видобутку близько 1,5 млрд кубометрів газу на рік, високотехнологічні управлінські рішення з розробки таких родовищ є життєво важливими. Тільки маючи досконале розуміння їх поточного стану можна максимально ефективно спланувати завершальну стадію розробки та отримати прибуток навіть в такому складному ресурсному режимі.

Після впровадження в березні 2018 року програмного забезпечення Petrel та Eclipsе фахівці УкрНДІгазу спільно з представниками Schlumberger побудували 10 тривимірних моделей родовищ, наразі ведеться робота над побудовою ще 10 моделей. В планах компанії забезпечити всі родовища Укргазвидобування геолого-технологічними 3D моделями до кінця 2024 року.

Тривимірні моделі проектуються та постійно оновлюються за результатами сейсмічних, геофізичних та інших досліджень покладів. Використання таких моделей дозволяє уточнити геологічну будову родовища та запаси вуглеводнів, спрогнозувати процеси, що відбуваються в газоносних пластах під час розробки, та підвищити якість подальшого проектування, управління та контролю за розробкою родовища.

Зважаючи на високий рівень виснаженості наявних у компанії родовищ, застосування гідродинамічного моделювання процесів розробки покладів є важливим кроком для покращення ефективності буріння та видобутку вуглеводнів в умовах значного падіння ціни на газ на світових ринках.