2018-07-19

АТ «Укргазвидобування» сприяє відновленню доріг у регіонах газовидобутку

Зауважимо, що НАК «Нафтогаз України» та Кабінет міністрів України підтримали прагнення АТ «Укргазвидобування» щодо реалізації вищезазначеної ініціативи.

На даний час, працівники АТ «Укргазвидобування» розпочали процес з обґрунтування та впровадження організаційно-економічного механізму реалізації програми відновлення доріг.  Зокрема, проведено робочі зустрічі у Полтавській  і Харківській областях з представниками органів місцевого самоврядування і державної влади з метою узгодження принципів та механізму фінансування вищевказаних проектів. За їх результатами досягнуто відповідних домовленостей, згідно з якими механізм спільного фінансування проектів ґрунтується на принципі залучення коштів АТ «Укргазвидобування» у розмірі від 25% до 33% від загальної вартості ремонту дорожнього покриття по маршрутах руху його технологічного транспорту. Решта коштів виділятимуть з місцевих бюджетів та державного бюджету районного і обласного рівнів. Важливою умовою безпосередньої участі Товариства у реалізації таких проектів є, насамперед, встановлення партнерських відносин з місцевими громадами та здійснення на їх території видобутку природного газу.

Найближчим часом відповідні зустрічі заплановано провести і у Львівській області, де Товариство також здійснює свою виробничу діяльність.

Сам механізм спільного фінансування проектів відновлення доріг передбачає створення комісій, за участю уповноважених представників АТ «Укргазвидобування», балансоутримувачів доріг, представників ОДА, органів місцевого самоврядування та районних рад. Функція таких комісій полягає в обстеженні ділянок доріг за маршрутами руху спецтехніки Товариства. За результатами обстежень складаються дефектні акти та проектно-кошторисна документація, що є підставою для подальшого виділення коштів учасниками таких проектів.

Сьогодні розпочато перший пілотний проект, який реалізується на території Ланнівської ОТГ на Полтавщині. Вже завершена процедура комісійного обстеження ділянок доріг, та підготовлена вся необхідна документація. На черзі – підписання договору про спільне фінансування та подальше їх відновлення.

Завдяки консолідованій і ефективній співпраці представників АТ «Укргазвидобування», органів державної влади та місцевого самоврядування Товариство досягає максимальних результатів як по забезпеченню енергонезалежності України так і по відновленню окремих елементів дорожньої інфраструктури в країні.