2017-05-31

Асоціація газовидобувних компаній виступила за достроковий розподіл ренти на місцях

Газовидобувні компанії не хочуть чекати вступу в дію закону №3038, який залишатиме 5% від газової ренти в місцевих бюджетах, адже це блокує погодження нових дозволів.

«Сьогодні ситуація з блокування видачі дозволів на розробку родовищ місцевими органами влади регіонів видобутку, залишається критичною, - вважають в Асоціації газовидобувних компаній. - Асоціація виступає за достроковий розподіл ренти на місця. Адже компанії з видобутку продовжують залишатись заручниками необґрунтованих рішень місцевої влади».

У кінці 2016 року Верховна Рада прийняла законопроект №3038, який передбачає, що 5% від рентної плати залишатиметься у місцевих бюджетах. Схема розподілу ренти виглядає так: 95% ренти «осідає» у держбюджеті; 2% – в обласному бюджеті; 2% – в районному бюджеті; 1% – в бюджеті місцевої громади; Але є одне «але» – закон набере чинності 1 січня 2018 року. Саме ця норма стає на заваді кільком газовидобувним компаніям отримати дозволи на розробку нових ділянок. 

У свою чергу, наприклад, Полтавська облрада наполягає на укладенні «соціальних угод», які так би мовити зроблять закон №3038 чинним до офіційного вступу в дію (з буку видобувних підприємств це означає додаткові фінансові витрати). Так, на минулій сесії, уклавши відповідну угоду, дозвіл вдалося отримати лише одному приватному підприємству. Проте не всім газовидобувним підприємствам так «щастить». До цього Полтавська облрада понад 70 разів відмовила у погодженні нових дозволів, що практично законсервувало збільшення видобутку шляхом розширення площ. Щоб уникнути подібних ситуацій, Асоціація газовидобувних компаній і виступила за достроковий розподіл ренти на місцях.